Veliler Sofrası, Hikemi Ataiyye Şerhi, Abdülhay Efendi, Ataullah İskenderi

Veliler Sofrası, Hikemi Ataiyye Şerhi, Abdülhay Efendi, Ataullah İskenderi

Kategori
Barkod
veliler sofrası kitabı, kod pamuk tasavvuf 007
Vitrin Katagorisi
Aynı gün kargo
Veliler Sofrası, Hikem-i Ataiyye Şerhi, Abdülhay Efendi, Ataullah İskenderi
Bu kitap İmam-ı Şazeli Hazretlerinin halifesinin halifesi Ataullah İskenderi Hazretlerinin yazdığı " Hikem-i Ataiyye- adlı kitabının Abdülhay Ali Öztoprak Efendi Hazretleri tarafından tedris edildiği sırada tutulmuş notlardan derlenmiştir.
Hikmetlerden Seçmeler:
13. Dünyanın ve maddenin şekilleriyle aynası kirlenmiş olan kalp nasıl parlar. Şehvetleriyle bağlanmış olan kalp Allah’a doğru nasıl yol alır. Gafletlerin kirinden temizlenmemiş olduğu halde Allah’ın huzuruna girmeyi nasıl arzu eder, saçma sapan şeylerden vazgeçmeden sırların inceliklerini anlamayı nasıl ümid edebilir? 
36. Her türlü günah, gaflet ve şehvetin temeli ve kaynağı nefisten razı olmaktır. Her türlü itaat, yakaza ve iffetin kaynağı ise ondan razı olmamandır. 
51. İbadet ve taat yapamadığında üzülmemen, hata ve günah işlediğinde ise pişmanlık duymaman kalbin ölüm işaretlerindendir. 
59. Karanlık nefsin ordusu olduğu gibi nur da kalbin askeridir. Allah kuluna yardım yapmak istediği zaman nurlar ordusuyla onun imdadına koşar. Karanlık, zulmet ve ağyarın ilgisini ondan keser. 
76. Allah’ın katında değer ve kıymetini öğrenmek istiyorsan, hangi işte seni ikame ettiğine, seni hangi amelde tuttuğuna bak. 
78. Senin O’ndan istediğin şeylerin en hayırlısı O’nun senden istediğidir. 
103. Seni kendi yaratıklarından ürküttüğü zaman iyi bil ki, O sana kendisiyle üns ve dostluk kapısını açmak istemektedir. 
121. Namaz, günahlardan pisliklerden kalplerin temizlenmesi ve gayb kapılarının insana açılmasıdır. 
122. Namaz, münacaat yeri ve samimi dostlukların kaynağıdır. Sırların meydanları namazda genişler, nurların parıltıları da ondan doğar. 
138. Hakiki dost, senin ayıp ve kusurunu bildiği halde seninle arkadaşlık ve sohbet edendir. Bu da kerim olan Mevlâ’dan başkası olamaz. Arkadaşlık yapılacak kişilerin en hayırlısı senden ona bir şey gitmediği, bir menfaatı olmadığı halde sadece seni arzu edendir. 
145. İnsanlar sende bulunduğunu zannettikleri iyi huylardan dolayı seni methederler. Buna karşılık sen de nefsî huylarının gerçeğini bildiğin için onu kınayıcı ol. 
146. Mümin methedilince – kendisinde bulunmayan vasıflarla övüldüğü için – Allah’tan hayâ eder. 
148. Hak etmediğin halde övüldüğünde sen de hemen hak ettiği ve lâyık olduğu şekilde O’nu öv. 
162. Nefsin hazzı günahta açık ve zahir, taat ve ibadette gizli ve bâtındır. Gizli olanın tedavi ve ilacı ise çok daha zordur. 
181. Kendi iyiliklerinin yaygınlığından söz edenleri günah ve masiyet susturur. Halbuki Allah’ın ihsanın bolluğundan bahsedenleri günah ve hata susturamaz. 
205. Çoğu kere sana inip gelen nurlar kalbini, kâinat ve eşya suretleri ile dolu olarak buldukları için indikleri yeri terk edip giderler. Kalbini masiva ve ağyardan temizle ki Hak Teala onu maarif ve sırlarla doldursun. 
209. Sevdiğin her şeyin mutlaka kulu-kölesi olursun. Halbuki Allah kendisinden başka hiçbir kimseye köle olmanı sevmemekte ve istememektedir. 
Hikem, hikmet kelimesinin çoğulu. Hikmet ise bilgelik, olgunluk, hakikat-i eşyayı bilme, insanı iyiye yönlendiren, cahilâne davranışlardan alıkoyan bilgi ve söz gibi anlamlara geliyor. Bakara sûre-i celilesinde Cenab-ı Hak, "Kime hikmet verildiyse ona gerçekten pek çok hayır verilmiştir.” buyuruyor. Bir hadis-i şerifte de hikmetin başının Allah korkusu olduğu ifade ediliyor. Hikem-i Atâiyye’de bazıları birer cümleden ibaret, bazıları daha uzun metinler halinde 264 hikmetli söz yer alıyor. Keramet ve istikamet, ubudiyyet ve rububiyet, zühd ve marifet, akıl ve gönül, tevekkül ve teşebbüs, firkat ve vuslat gibi hususları dile getiren hikmetler, konu bütünlüğü içerisinde birbirine eklenerek devam ediyor.
İslam Tasavvuf Tarihinde ayrıcalıklı bir yere sahip bulunan, H. VII asrın sonlarında Mısır'da yetişen ve Şazeli Tarikatının üçüncü büyük şahsiyeti olan İbn Ataullah, "Hikem'ül Atâiyye" adlı eseriyle meşhurdur. Eserlerinde Tasavvufun en derin hakikatlerine temas etmekle beraber, bazı sûfilerin tartışmalara konu olan görüşlerine yer vermemiştir.
Adı Ahmed olup İbn Ataullah lakabıyla tanınmıştır. Ebu Hasan-ı Şazeli (1197-1258) hazretlerinin halifesi Endülüslü Ebu Abbas-ı Mürsi'den ve daha sonra Yakut-i Arşi'den (Allah sırlarını yüceltsin) feyz almıştır. İbn Ataullah hazretleri 1309 (H.709) senesinde Mısır'da vefat etmiş olup kabr-i şerifi Karafe mezarlığındadır.

Yazar: Ataullah İskenderi
Şerh: Abdulhay Efendi
Sayfa Sayısı: 96
Boyut: 14 x 21 cm 
Basım Yeri: İstanbul 
Kapak Türü: Karton Kapak
Kağıt Türü: Kitap Kağıdı
Dili: Türkçe 
Dağıtım: Kitap Takipçileri
Temin Süresi: Aynı gün kargo

Bu ürüne ilk yorumu siz yapın!
Bu ürünün fiyat bilgisi, resim, ürün açıklamalarında ve diğer konularda yetersiz gördüğünüz noktaları öneri formunu kullanarak tarafımıza iletebilirsiniz.
Görüş ve önerileriniz için teşekkür ederiz.
Tavsiye Ürünler
Veliler Sofrası, Hikemi Ataiyye Şerhi, Abdülhay Efendi, Ataullah İskenderi Veliler Sofrası, Hikemi Ataiyye Şerhi, Abdülhay Efendi, Ataullah İskenderi, veliler sofrası hikem-i ataiyye Şerhi abdülhay efendi ataullah İskenderi ali öztoprak efendi pamuk yayıncılık evliyalar tasavvuf satış sipariş, Pamuk Ofset Yayıncılık, Tasavvuf veliler sofrası kitabı, kod pamuk tasavvuf 007
Veliler Sofrası, Hikemi Ataiyye Şerhi, Abdülhay Efendi, Ataullah İskenderi

Tavsiye Et

*
*
*
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.