İSMAİLAĞA DERGİSİ TEMMUZ 2016 -  2. SAYI
Dergide Bu Ay
-Hikmet Damlaları - Mahmud Ustaosmanoğlu Efendi Hazretleri Kuddise Sırruhu
-MEKTUBAT - Boş Zaman - Muhamed Yelkenci Hocaefendi
-Gündem - Müslüman Hayatında Tatil Kavramı - Ömer Faruk Korkmaz
-Gündem - Ayet ve Hadislerde İnsanoğlu'nun Yaratılış Gayesi - Dursun Ali Yılmaz
-Gündem - Ömrü Muhafaza Etmek ve allah'a Karşı Asilikle Vakit Geçirmekten Sakınmak - Tahir Nurveli
-Gündem - Vaktin İhyası Üzerine - Abdulhalik Ustaosmanoğlu
-Fıkıh Haremlik Selamlık Ve Tesettür - Hüsameddin Vanlıoğlu
-Fıkıh - Onbeş Günden Az Kalmak Üzere Köyüne Giden Kişi Seferi Olur mu? - Fatih KALENDER
-İsmailağa Kürsüsünden
-Altun Silsile - Şeyhul Mevlana Halid-i Bağdadi - ENES İNCE
-İhlas - Mevla'nın Razı Olacağı Kulluk Ölçüsü - Mahmut Şevket Ustaosmanoğlu
-Tasavvuf - Boş Zaman Mefhumu ve Mürid - Mehmet Ekmekçi
-Derviş Bohçası - Tezkiye-i Nefsin Zarureti ve Güzel Ahlak - Hasan Yaşar
-TEFSİR - Kuran-ı Hakim Ölçülerine Göre Tatil ve Dinlenme - Orhan Gazi Yüksel
-Hadis-i Şerif - boş Vakti Değerlendirmek - İbrahim İhsan Bayraktar
-ŞEMAİL-i ŞERİF - HİLYE-i ŞERİF - Murat Yiğit
-Kültür Sanat - Zamanın Boşu Olur mu? - Serkan Özyağlı
-İz Bırakanlar - Valilikten Veliliğe - Mustafa Ülker
-Sünnet-i Nebeviyyeden  Anahatlarıyla Sakal ve Ahkamı - Halit Yıldız
-Fezail-i Amal - Şevval Orucu - Ahmet Kozlu
-Hikmet Penceresi - Abdullah Solak -
 Kelam-i Kibar
-Tarihte Bu Ay - Halil İbrahim Sunar
-Hatırat - Uykuların Kazasını Dönünce Yapacağız - Osman Aslan
-Kıssadan Hisse - Karıncanın Himmeti - İbrahim Ömeroğlu
-Kitabiyyat - Ömer Nasuhi Bilmen ve Büyük İslam İlmihali - Mustafa Selim Orhanzade

TAKDİM
-MÜSLÜMAN HAYATINDA TATİL VE BOŞ KAVRAMI
Ezeli ve ebedi olan, zamanı yaratan ve ona hükmeden, üzerine zaman cereyan etmeyen, âlemlerin Rabbine sonsuz hamd-ü senalar olsun.

En hayırlı zamanda yaratılan, asırların en hayırlısı benim asrımdır diyen, hakkında "işini bitirince hemen diğerine koyul” buyurulan, Rasûlullah (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) Efendimize ve onun tertemiz âline ve ashabına salat-ü selamlar olsun.

Âdemoğlu günlerin ve gecelerin geçişi ile azalan bir ecel ve muhafaza altına alınmış bir ömür içinde, imtihan sahnesindeki vazifesini yerine getirmektedir. Bu imtihan sahasında elimizdeki yegâne sermayemiz, bize verilen ömürdür.

Dünya kargaşası, geçim telaşı içinde zamanın nasıl geçip gittiğini anlayamıyoruz. Sermayemiz olan ömür biz farkına varmadan tükeniyor. Seneler su gibi akıp gidiyor önümüzden. Kısacık ömrümüzü hiç bitmeyecek sanıyoruz. İnsan ne kadar uzun yaşarsa yaşasın ahirete nispetle ömür kısacıktır.

İmtihan bitip ahiret âlemine gittiğimizde, ömrümüzü nerede harcadığımızın hesabını vereceğiz. Boşa geçirdiğimiz ya da âhiret bakımından faydasız işlere harcadığımız ömür sermayemizin kıymetini kabirde anlayacağız. Kâinatın Efendisi (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) "İnsanların çoğu boş zaman ve sıhhat nimeti konusunda aldanmışlardır” buyuruyor. Aldanmamak için vaktimizin kıymetini bilmeli onu âhiretimizi kazandıracak faydalı işlere harcamalıyız.

İnsan başıboş yaratılmamıştır. Allah (Celle Celâlühû) "Sizi, hanginiz daha güzel amel işleyeceksiniz diye imtihan etmek için yarattım” buyuruyor. Her nerede ve zamanda olursak olalım her daim kuluz ve görevlerimiz var. Ve özellikle tatilde yapılması gereken vazifelerimiz var. Bir deniz kenarına gidip bir aylık maaşımızı bir haftada harcayıp gelmeyelim.

Tatilde yapılması gereken vazifelerimizden biri de sıla-i rahim farzını yerine getirmektir. Sene içerisinde ziyaret edemediğimiz akrabalarımızı, senede bir kez olsun ziyaret etmek sıla-i rahimin gereğidir. Nitekim Nisâ Sûresi’nin ilk âyetinde Allah’a (Celle Celâlühû) saygısızlığın hemen arkasından akrabalık haklarına riayet etmemekten sakınılması istenmekte olup İslâm âlimleri bu âyete ve daha başka âyetlerle hadislere dayanarak sıla-i rahmi gözetmenin vâcip (farz) ve sıla-i rahme riayetsizliğin haram olduğunu bildirmiştir. İmamı Kurtubî bu hususta İslâm ümmetinin ittifakı bulunduğunu ifade eder. Bu konuda ki kudsî hadiste de Allah (Celle Celâlühû) şöyle buyurmaktadır: "Ben Allah’ım. Ben Rahman’ım, rahmi (akrabalığı) ben yarattım, kendi ismimden bir isim ona verdim. Artık kim yakınlarıyla ilgi kurup akrabalığın hakkını yerine getirirse ona lütuflarda bulunurum, kim de akraba ile ilişkisini keserse (ilgisiz kalırsa) ben de ondan rahmetimi keserim.”

İSMAİLAĞA DERGİSİ olarak bu ikinci sayımızda "Müslüman hayatında tatil ve boş vakit kavramı” konusunu ele aldık. Sevgili üstadımızın sohbetleri, Risale-i Kudsiyye ve Mektûbât ile başladık. "Boş zaman mefhumu ve mürit,” "Müslüman hayatında tatil kavramı,” "Âyet ve hadislerde insanoğlunun yaratılış gayesi,” "Tezkiye-i nefsin zarureti ve güzel ahlak,” "Ömrü muhafaza etmek” ve "Vaktin ihyası” konu başlıklarımızdan bazıları. Fıkıh köşemizde kıymetli hocalarımız "On beş günden az kalmak üzere köyüne giden kişi seferi olur mu?”, "Haremlik-selamlık ve tesettür” konularını yazdılar.

"İsmailağa Kürsüsünden”, "Ana Hatlarıyla Sakal ve Ahkâmı”, "Şeyhu’l-meşâyıh Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî’nin (Kuddise Sirruhû) Hayatı” ve "Şemâil-i Şerîf” ilginizi çekecek yazılarımızdan bazıları. Toplam yirmialtı yazı ile yine dolu dolu karşınızdayız. Hasbel beşer hatalarımızı affetmenizi ve bizi uyarmanızı siz dostlarımızdan istirham ederiz. Ayrıca emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Ve minalllah’it-tevfîk.
 
 
Bu ürüne ilk yorumu siz yapın!
Bu ürünün fiyat bilgisi, resim, ürün açıklamalarında ve diğer konularda yetersiz gördüğünüz noktaları öneri formunu kullanarak tarafımıza iletebilirsiniz.
Görüş ve önerileriniz için teşekkür ederiz.
Tavsiye Ürünler
İsmailağa Dergisi Temmuz 2016 Sayısı İsmailağa Dergisi Temmuz 2016 Sayısı, ismailağa camii cemaati dergisi temmuz 2016 2. sayısı mahmut efendi hazretleri sohbetleri sözleri salih topcu hoca siraç yayınevi konya satın al siparis ver, İsmailağa Yayınevi, İsmailağa Dergisi ismailağa cemaati dergisi - 2. sayı
İsmailağa Dergisi Temmuz 2016 Sayısı

Tavsiye Et

*
*
*
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.