Fatiha Suresi Tefsiri, Sadreddin Konevi

Fatiha Suresi Tefsiri, Sadreddin Konevi

Kategori
Yayınevi
Barkod
Fatiha Suresi Tefsiri - Konevi
Vitrin Katagorisi
Aynı gün kargo
Fâtiha Suresi Tefsiri - Sadreddin Konevi
"İcazül Beyan Fi Tevilil Ümmil Kuran"
"Fatiha Tefsiri, Sadreddin Konevî'nin en hacimli eseridir; bu yönüyle eser, Konevî'nin bütün eserlerinde ele almış olduğu bel­li başlı bütün konulara dair fikirlerini içermektedir.
Eser, iki ana bölümden meydana gelmektedir. "Giriş" diye ter­cüme ettiğimiz birinci kısımda Konevî, genel olarak eseri yazma­sının nedenini, eserinin içeriğinde buİunan konuları ve eserindeki üslubu hakkında bilgiler verirken, ardından bilgi görüşünü ortaya koyan çok önemli meseleleri ele alır. Bu bağlamda Konevî, hakika­te ulaşmada temelde iki yöntem bulunduğunu belirtir: Bunlardan birisi, nazarî deliller ve kıyaslardan hareket ederek, gerçeğe ulaş­ma çabasıdır ki, Konevî, bunu "burhan yolu" diye isimlendirir. İkinci yöntem ise, kalbin arındırılması, ruhun güçlendirilmesi ile Hakka sülük etmekten ibaret olan sûfîlerin kullandıkları yöntem­dir; Konevî, bunu da "müşahede" yöntemi diye isimlendirir Konevî, bu bölümde her iki yöntemi tahlil eder ve salt aklın mutlak gerçeğe ulaşmasının mümkün olmadığını ileri sürer ve bu­nun nedenlerini gösterir. Konevî, "ehl-i nazar"m kullandıkları yöntemlerden birisi olan "cedel"e ise, daha fazla tepki ve eleştiriy­le yaklaşır; Ona göre, "cedel" sadece nebevî bilgilere veya sûfîle­rin tecrübelerine değil, bunun yanı sıra gerçek felsefeye de aykırı bir yöntemdir. Şöyle demektedir: "Fikrî delillerde ve cedeici tak­rirlerde herhangi bir fayda ve çare bulunsaydı, nebiler, resuller ve Hakkın hüccetlerini ayakta/kaim tutan ve onların taşıyıcısı olan veliler, bu delillerden ve yöntemlerden yüz çevirmezlerdi; bu ve­liler, nebilerin ve resullerin vârisleridir."
Konevî, burhan yönteminin özellikle metafizik alanda başarı­sızlığını ortaya koyduktan sonra, müşahede yöntemini ve bu­nunla ilgili çeşitli meseleleri ele alır. Bu noktada Konevî'nin üze­rinde durulması gereken yönü, bir yandan -eksiklerine rağmen-burhan yöntemini hakikate ulaştıran temel yöntemlerden birisi olarak görürken, öte yandan, "müşahede" yöntemini burhan yönteminin karşısına koymuş olmasıdır.SİTE: www.kitaptakipcileri.com
Eserin ikinci kısmı ise, Fatiha Suresinin yorumlanmasıyla ilgi­lidir. Bu bölüm de, çeşitli kısımlara ayrılmıştır. İlk olarak, "Bes­mele" cümlesinin açıklandığı bir bölüm vardır. Bunun ardından Fatiha suresinin birinci kısmı gelmektedir. Konevî, Fatiha suresi­ni üç kısımda mütalaa eder ki, bu taksim -bazen atıf yaptığı gibi-bir kutsi hadise dayanmaktadır. Bu hadise göre, namaz suresi olan Fatiha suresi, Hakka ait bölüm, kula ait bölüm ve hem Hak­ka ve hem de kula ait bölümler olmak üzere, üç kısımdan oluş­maktadır. Hadis, şöyledir: "Ben namaz suresi olan Fatiha suresi­ni, benim ile kulum arasında taksim ettim. Yarısı bana aittir ve yansı kuluma aittir. Kuluma diledikleri verilecektir."
Buna göre, surenin birinci kısmı, "Hakka ait kısımdır." Bu kı­sımda, Konevî, başta hamd kavramı olmak üzere Tanrı ile ve O'nun mevcutlara varlık vermesi ve onları çeşitli varlık merte­belerine izhar etmesiyle ilgili konuları ele alır.
Fatiha suresinin ikinci kısmı ise, "Ancak sana ibadet eder ve senden yardım dileriz" âyetidir. Bu kısımda Konevî, ibadet ve Hak ile kullan arasındaki ilişkileri ele alır.
Son kısım ise, kulların Allah'tan talepleri ve duaları ele alınır. Bu kısımda ise, hidâyet kavramı, saadet, şakilik, gazap, gazap türleri vb. konular ele alınır. Son olarak bir bölümde ise, Konevî eserindeki ana fikirleri özetler.SİTE: www.kitaptakipcileri.com
Fatiha suresi, Konevî'ye göre, Tanrı-alem ilişkilerini özetle­yen en uygun metindir. Dolayısıyla bu eseri, klasik anlamda bir sure tefsiri olarak görmek yerine, Vücûd-ı Mutlak olan Hakkın, belirli varlık mertebelerinde eşyayı izhar etmesinin ana fikrini oluşturduğu Tanrı-alem arasındaki ilişkileri yorumlama imkanı veren bir metin olarak görmek gerekir.SİTE: www.kitaptakipcileri.com
Konevî, Fatiha suresini ilâhî ve kevnî bütün hakikatleri ve hakikatler arası ilişkileri özetleyen bir sure olarak görür. Şöyle demektedir: "Hak, sureti itibarıyla büyük olan ilk alemi, isimle­rinin ve Kalem-i esmâ'ya (Kalem-i a'lâ) tevdi edilmiş ilminin nis­petlerinin suretlerini taşıyan bir kitap yapmıştır; suretiyle küçük alem olan insân-ı kâmili ise, isim ve müsemma/isimlendirilen mertebelerini birleştiren "orta" bir kitap; aziz Kur'an'ı ise, mah­lukun Hakkın sureti üzerinde yaratıldığının açıklayıcısı yapmış­tır, böylelikle yaratılışmdaki gizem ve suret ve mertebesinin sır­rı kendisiyle ortaya çıkar. Aziz Kur'an, insan ile zuhur eden ke­mâlin özelliklerinin açıklayıcı nüshası olmuştur. Fatiha suresi ise, Kur'an'ın eksiksiz ve noksansız nüshasıdır. Bütün tali nüs­halar, ilkinin muhtasarı oldukları gibi, aynı şekilde Fatiha sure­si de, ulvi nüshaların sonuncusu olmuştur."
SİTE: www.kitaptakipcileri.com
Yazar: Sadreddin Konevi
Tercüme: Ekrem Demirli
Katagori: Fatiha Suresi'nin Tefsiri
Sayfa Sayısı: 496
Boyut: 14 x 21 cm 
Basım Yeri: İstanbul
Basım Tarihi:  2014
Kapak Türü: Karton Kapak
Kağıt Türü: Kitap Kağıdı
Dili: Türkçe 
Dağıtım: Kitap Takipçileri
Temin Süresi: Aynı gün kargo
SİTE: www.kitaptakipcileri.com 

Bu ürüne ilk yorumu siz yapın!
Bu ürünün fiyat bilgisi, resim, ürün açıklamalarında ve diğer konularda yetersiz gördüğünüz noktaları öneri formunu kullanarak tarafımıza iletebilirsiniz.
Görüş ve önerileriniz için teşekkür ederiz.
Fatiha Suresi Tefsiri, Sadreddin Konevi Fatiha Suresi Tefsiri, Sadreddin Konevi, Fâtiha Suresi Tefsiri - Sadreddin Konevi, ''İcazül Beyan Fi Tevilil Ümmil Kuran'' İZ yayıncılık, Elif Kitabevi Konya,''Fatiha Tefsiri, Sadreddin Konevî'nin en hacimli eseridir; bu yönüyle ,fatiha suresi tefsiri elmalılı, fatiha suresi tefsiri diyanet, fatiha suresi tefsiri seyyid kutup, fatiha suresi tefsiri mustafa islamoğlu, fatiha suresi tefsiri ihl öğrencileri, fatiha suresi tefsiri dinle,, fatiha suresi tefsiri mevdudi fatiha suresi tefsiri kitap,sadreddin konevi fatiha suresi tefsiri, sadreddin konevi imam hatip lisesi, sadreddin konevi sözleri,, sadreddin konevi türbesi, sadreddin konevi türbesi nerede, sadreddin konevi sözleri sadreddin konevi türbesi sadreddin konevi türbesi nerede, İZ Yayıncılık, Tefsir Fatiha Suresi Tefsiri - Konevi
Fatiha Suresi Tefsiri, Sadreddin Konevi

Tavsiye Et

*
*
*
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.