Boş Koltuk J.K Rowling

Boş Koltuk J.K Rowling

Kategori
Yayınevi
Barkod
Roman - The Casual Vacancy
Vitrin Katagorisi
Aynı gün kargo
Boş Koltuk - K.K. Rowling
"Küçük Bir Kasaba Hakkında Büyük Bir Roman...”
"Boş Koltuk eşi benzeri olmayan bir hikâye anlatıcısının, J.K. Rowling’in büyükler için yazdığı ilk roman."

Yazar: J.K. Rowling
Çeviren: Dost Körpe
Kapak Tasarım: Mario J. Pulice
Katagori: Edebiyat - Roman
Kitabın Orjinal Adı: The Casual Vacancy
Sayfa Sayısı: 592
Boyut: 14 x 21 cm 
Basım Yeri: İstanbul
Basım Tarihi:  2013
Kapak Türü: Karton Kapak
Kağıt Türü: Kitap Kağıdı
Dili: Türkçe 
Dağıtım: Kitap Takipçileri
Temin Süresi: Aynı gün kargo
www.kitaptakipcileri.com
J.K. Rowling bu kez "büyükler” için yazdı
Pagford… Küçük bir kasaba… Mutlu görünen insanlar… Ama bir pazar günü kasabanın kaderi değişmeye başlar. Bir adam ölür. Bir koltuk boş kalır. Büyükler bu koltuğa sahip çıkmak için kavgaya tutuşurken kasabanın çocukları bu mücadelede taraf olmak zorundadır artık. 
www.kitaptakipcileri.com
Küçük, tatlı Pagford kasabasında öfke vardır şimdi. Savaş vardır. Ve yetişkinler dünyasının tüm kirli çamaşırlarını ortaya serecek bir "hayalet” işbaşındadır…

Boş Koltuk eşi benzeri olmayan bir hikâye anlatıcısının, J.K. Rowling’in büyükler için yazdığı ilk roman.
Kitaptan: 
"Hayatta ne önemlidir Arf?” diye sordu Şişko, hayallerle geçen uzun bir sessizlikten sonra.
Başı hoş bir şekilde dönen Andrew, "Seks” diye yanıtladı.
"Hı hı” dedi Şişko neşeyle. "Düzüşmek. Önemli olan budur.
Türün davamını... devamını sağlamak. Çocuk yapmak. Üremek.”
"Hı hı” dedi Andrew gülerek.
"Ve ölüm” dedi Şişko. O tabutun gerçekliği karşısında, bütün o seyreden akbabalar ile cesedin arasında sadece birkaç kumaş parçasının bulunması karşısında afallamıştı. Ceset gömülmeden gittiğine memnundu. 
"Değil mi? Ölüm.”
"Hı hı” dedi Andrew savaş ve araba kazaları üstüne, hızlı yaşayıp genç ölmek üstüne düşünerek.
"Hı hı” dedi Şişko. "Düzüşmek ve ölmek. Olay bundan ibaret, değil mi? Düzüşmek ve ölmek. Hayat bu.”
"Düzüşmeye ve ölmemeye çalışmak.”
"Veya ölmeye çalışmak” dedi Şişko...
Boş Koltuk, hem Rowling hem de okurları için ilginç bir tecrübe. Beraberce çocuksu bir dünyadan çıkıp gerçeklerin bütün sertliği, bütün rahatsız ediciliğiyle ortada durduğu bir dünyaya geçiyorlar.
www.kitaptakipcileri.com
Onun yazarlık hikâyesi bir tren yolculuğu sırasında başladı. Dört saat rötarlı Manchester-Londra treninin kendi halindeki yolcularından biri, seyahat boyunca çevresinden soyutlandı, kafasında bir şeyler evirip çevirdi,bir takım notlar aldı.
O gün trenden inerken kendisi de dahil hiç kimse, bu notların yaklaşan yeni bin yılın satış rekorları kıracak kitap serisinin ilk taslakları olduğunu bilmiyordu.
Büyücülük okulunda okuyan bir çocuğun hikâyesi vardı bu taslaklarda. Yüz milyonlarca çocuğu peşinden sürükleyecek kahramanın adı Harry Potter'dı. Trendeki sessiz ve düşünceli yolcu ise Harry Potter serisinin yazarı J. K. Rowling'den başkası değildi.
Harry Potter serisinin son kitabından sonra mola verdi Rowling. Okurları kadar yayın ve sinema dünyası da merak içindeydi. Acaba ne yazacaktı? Yeni bir seriye mi başlayacaktı? Yine çocuklara mı hitap edecekti? Eğer öyleyse Harry Potter gibi saf ve sevimli mi olacaktı yeni kahramanı?
www.kitaptakipcileri.com
Aylar önce hakkında konuşulmaya başlanan, basınla paylaşılan kapağı ve konusuna dair bilgi kırıntılarıyla bile flaş haber olan kitap, The Casual Vacancy 2012 Eylülü'nde geldi. Türkçeye çevrilmesi ise uzun sürmedi. Sadece altı ay sonra raflarda yerini aldı Boş Koltuk.
Genç karakterler öne çıkıyor

Hikâye, Rowling'in hayal mahsulü küçük kasabası Pagford'da geçiyor. Bary Fairbrother'ın bir gece beyin kanaması geçirip hayatını yitirmesiyle başlıyor her şey. Geride umutsuz, kırgın bir eş ve dört çocuk bırakan Barry'nin ani ölümüyle kasaba halkı şoke oluyor.
Bilindiği kadarıyla bir hastalığı olmayan kırklarının ilk yarısındaki Barry'nin ölümüne kimse inanamıyor. Haber hızla yayılırken ölüm nedeni kanıksanıyor ve ilk şaşkınlık yerini kocaman bir soru işaretine bırakıyor. Barry'nin sevmeyenleri kadar sevenleri de merak ediyor:
Acaba onun ölümüyle boşalan belediye meclisi üyeliğine kim seçilecek? Kimine göre pek çok şey uğruna mücadele eden idealist biri, kimine göreyse rüşvetçinin teki olan Barry'nin koltuğuna oturmayı hayal edenler sanılandan fazla. Belediye Meclisi'ne adaylığını koyanların sayısı arttıkça rekabet kızışıyor.
Rekabet kızıştıkça Pagford'da görünürde sorunsuz akıp giden hayat tamamen değişiyor. Sadece aileler, arkadaşlar, komşular, zenginlerle fakirler arasında değil, karı kocalar arasında, anne babalarla çocuklar arasında, öğretmenlerle öğrenciler arasında süregiden ama dillendirilmeyip yokmuş gibi davranılan, idare edilen pek çok sorun su yüzüne çıkıyor.
Anlaşmazlıklar, küçük çaplı çatışmalar kavgaya dönüşüyor. Kim bilir ne kadar zamandır birbirine diş bileyen taraflar, her şeyi göze alarak karşılıklı meydan okumaya başlıyor.
Rowling'in Boş Koltuk'ta yarattığı karakter zenginliği böylece dikkati çekmeye başlıyor. Öyle ki, romanın kurgusunun bile önüne geçiyor bu zenginlik. Üvey annesi Tessa'ya ismiyle hitap ederek üvey babası Colin'i küplere bindiren Şişko ile canından başka kaybedecek hiçbir şeyi olmayan sevgilisi Krystal...
Eve gizlice çalıntı eşyalar getiren ve sürekli terör estiren babası Simon'a kusmak istediği şiddet ve hakaret dolu cümleleri hep içinden geçirmekle yetinen Andrew ile ilgi duyduğu, hayatı boyunca baba özlemi çeken ve annesi Kay'i bu nedenle suçlayan Gaia...
Bu isimler, Boş Koltuk'un yaşları on altı civarındaki genç karakterlerinden öne çıkanlar. Hepsi büyük, çirkin, üç katlı, dış cephesi turkuvaz paneller ile pencerelerden ibaret olan Winterdown Lisesi öğrencisi. Krystal'ın keş annesi Terri, Kay'i terk eden ilgisiz sevgili Gavin, ölen kocası Barry'nin yakın dostu Gavin'ın aşkını ilan etmesi karşısında ne yapacağını bilemeyen Mary, belediye meclisine adaylığını koyan Miles, Simon, Colin ise romanın daha geride duran yetişkin kişileri.
Arka planda entrikalarla bir seçim savaşı sürer, Belediye Meclisi'nin web sitesinde beliren "Barry Fairbrother'ın Hayaleti" adayların kirli çamaşırlarını ortaya dökerek gerilimi tırmandırırken genç kahramanların hayatlarında meydana gelen olaylar romanı sürüklüyor.
Yeni bir seriye hevesli değil
www.kitaptakipcileri.com
Yayımlanmasından itibaren farklı eleştiriler aldı Boş Koltuk. Kitabın Charles Dickens'ın romanlarını anımsattığı yorumu dikkat çekici. Canlı karakterler, resmedilen sosyal ilişkiler, mizah duygusu romanın Dickens'ı anımsatan unsurları olarak gösteriliyor.
Ancak benzer nedenlerle John Grisham'ı da akla getiriyor. Herkesin birbirini tanıdığı, dedikodu çarklarının acımasızca işlediği, insanların ikiyüzlülüklerini bir yerden sonra gizleyemediği, yerel basının bazı konularda belirleyici ve yönlendirici olduğu, durgun görüntüsü altında fırtınalar kopan tipik taşra hayatını okurken bir Grisham polisiyesinin sayfalarını çevirdiği hissine de kapılıyor insan. Rowling'le bu iki yazar arasındaki fark ise açık. Rowling, genç karakterlerini öne çıkarmayı tercih ediyor bu romanda.
Hafızalarda fantastik çocuk kitabı yazarı olarak yer eden Rowling, Harry Potter ile yola çıkışından on beş yıl sonra, kendi deyişiyle "yetişkinler" için yazdığı bir romanla okur karşısına çıkmış oldu. "Okur" yerine pekâlâ "okurları" da diyebiliriz. Çünkü Rowling'i heyecanla bekleyen kitlenin, öncelikle Harry ile büyüyen ve bugün yirmili yaşlarını sürenlerle yirmisine yaklaşan gençlerden oluştuğu sır değil.
Bahsi geçen "yetişkinler" dünkü çocuklar, yani Rowling'in okurları. Rowling ile okurları arasındaki ilişki, her yazarın imreneceği ve her okurun özlem duyacağı türden. Onları birbirine bağlayan kelimelerden köprü hiç kopmasın istiyorlar. Gençlerin Boş Koltuk'u beklerken duydukları heyecanı anlamak için, çeşitli internet sitelerinde biraz gezinmek yeterli. Kitap okumaya onunla başlayan, Rowling'e duyduğu minnet dolu sevgiyi dile getiren, onun hayalinde kurduğu dünyada gözü kapalı yaşayacağını ilan eden gençler gerçekten samimiler. Şaka maka bir kuşağı büyüttü Rowling ve belli ki birbirilerinden ayrılmak istemiyorlar.
"Kendinizi yetişkinler için yazmak zorunda hissediyor musunuz?" Rowling, son kitabı üzerine BBC televizyonuna verdiği röportajda, bu sorunun kendisine defalarca sorulduğunu söyledikten sonra kısa bir yanıt veriyor: "Hayır, kendimi yetişkinler için yazmak zorunda hissetmiyorum." Bu kitabı içinden geldiği için ve severek yazdığını, zaten kitap yazmasının tek nedeninin de bu olduğunu, içinden bir şeyler anlatmak geldiği için yazdığını ve bundan başka bir nedenle asla yazmayacağını farklı cümlelerle özellikle vurguluyor.
Boş Koltuk hem Rowling hem de okurları için ilginç bir tecrübe. Beraberce çocuksu bir dünyadan çıkıp gerçeklerin bütün sertliği, bütün rahatsız ediciliğiyle ortada durduğu bir dünyaya geçtiler. Eroin, uyuşturucu bağımlılığı, fuhuş, pornografi, çocuk istismarı, tecavüz gibi temalar ilk kez aralarında duruyor. Rowling okurlarının bu dünyada kendilerini nasıl hissedeceklerini, orada ne kadar süre kalmak isteyeceklerini, yani yazardan yeni bir seri talep edip etmeyeceklerini zaman gösterecek. Peki kitabın devamı gelecek mi?
Aynı röportajda Rowling'in açıklaması kesin:"Yeni bir seriye sıçramaya hevesli değilim." BBC'nin sanat editörü Will Gompertz ısrarlı. Milyonlarla, belki milyarlarla kontak kuran karakterlerinin, kitaptakinden daha fazla hikâyesi olduğunu ve belki de bir yazar olarak onlardan ayrılamayacağını tekrarlıyor. Bunun üzerine Rowling önemli bir ipucu veriyor: "Belki daha sonra başka bir seri yazabilirim." Aynı röportajda bir sonraki kitabının çocuklar için olacağını, Harry Potter okurlarından daha küçük çocuklara hitap edeceğini belirten yazar sözlerine şunları ekliyor: "Çocuklar için yazmayı, çocuklarla yazdıklarım hakkında konuşmayı seviyorum."
Ancak Boş Koltuk'un devamının gelmeyeceğine üzülenler için iyi bir haber var. BBC televizyonu, hikâyenin diziye uyarlanması için çalışmalara çoktan başladı. Söylediklerine bakılırsa, dizi versiyonu için kanalla işbirliği içine giren Rowling de, bu anlaşmadan önce romanın en iyi televizyona uyarlanabileceği ve bunun için BBC'nin mükemmel bir yuva olduğu düşüncesindeymiş. Her şey planladığı gibi giderse, Boş Koltuk BBC ekranlarına 2014 yılında yansımaya başlayacak. Herhâlde dünya televizyonlarında yayınlanmaya başlaması da uzun sürmeyecektir.

YAZAR HAKKINDA...
J.K. Rowling 1997-2007 yılları arasında yayımlanan, dünya çapında 450 milyondan fazla satarak bestseller olan, 200’den fazla bölgede dağıtılan ve 73 dile çevrilen Harry Potter serisinin yazarıdır. Yedi kitaptan oluşan seri, sekiz kez filme çekilmiş, film versiyonları da hâsılat rekorları kırmıştır. J.K. Rowling, çocuk edebiyatına yapmış olduğu katkılardan ötürü aldığı İngiliz Kraliyet Nişanı’nın yanı sıra, Asturias Prensi Barış Ödülü, Fransa ’dan Légion d’honneur nişanı ve Hans Christian Andersen Ödülü de dahil olmak üzere sayısız ödülün ve onursal derecenin sahibidir. Harvard Üniversitesi’nde mezuniyet konuşması yapan Rowling, pek çok toplumsal davaya Volant Vakfı kanalıyla destek vermektedir ve yardıma muhtaç çocukların hayatlarına katkı sağlamak için çalışan Lumos adlı derneğin de kurucusudur. 
www.kitaptakipcileri.com
Bu ürüne ilk yorumu siz yapın!
Bu ürünün fiyat bilgisi, resim, ürün açıklamalarında ve diğer konularda yetersiz gördüğünüz noktaları öneri formunu kullanarak tarafımıza iletebilirsiniz.
Görüş ve önerileriniz için teşekkür ederiz.
Boş Koltuk J.K Rowling Boş Koltuk J.K Rowling, Boş Koltuk Kitabı, K.K. Rowling ''Küçük Bir Kasaba Hakkında Büyük Bir Roman...” j.k rowling kitapları, j.k rowling hayatı, j.k rowling röportajları, j.k rowling yeni kitap, j.k rowling new book, j.k rowling biyografi, j.k rowling the casual vacancy, j.k rowling biography, çalışkan boş koltuk dinle, boş koltuk krizi, ilker çalışkan boş koltuk indir, ilker çalışkan boş koltuk şarkı sözleri, ilker çalışkan boş koltuk video, boş koltuk akorları,, koltuk takımları, koltuk modelleri,, Doğan Kitap, Edebiyat Roman Roman - The Casual Vacancy
Boş Koltuk J.K Rowling

Tavsiye Et

*
*
*
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.