Anadolu Tasavvuf Önderleri, Doç. Dr. Kadir Özköse

Anadolu Tasavvuf Önderleri, Doç. Dr. Kadir Özköse

Kategori
Barkod
Anadolu Tasavvuf Önderleri Kitabı
Vitrin Katagorisi
Aynı gün kargo
Anadolu Tasavvuf Önderleri - Doç. Dr. Kadir Özköse
"Anadolu Tasavvuf Önderleri’nde 12 mutasavvıftan bahsediliyor."
*505 Sayfa - 1. Hamur Kağıt

Yazar: Doç. Dr. Kadir Özköse
Katagori: Tasavvuf
Sayfa Sayısı: 505
Boyut: 14 x 21 cm 
Basım Yeri: İstanbul
Basım Tarihi:  2013
Kapak Türü: Karton Kapak
Kağıt Türü: 1. Hamur Kağıt
Dili: Türkçe 
Dağıtım: Kitap Takipçileri
Temin Süresi: Aynı gün kargo
www.kitaptakipcileri.com
Milletimizin yetiştirdiği tasavvuf önderlerinden on iki tanesini ele aldığım bu eser, sadece erenler bahçesine aralanan bir kapı hüviyetindedir. Kin ve garazın yok edildiği, tembellik ve ataletin yer almadığı, kabalık ve çirkinliğin terk edildiği, kavga ve anlaşmazlıkların giderildiği bu bahçede tefekkür zenginliğine, ibadet zevkine, iman muştusuna, üretim ve paylaşma sevdasına, şiirin dünyasına, musikinin ritmine ve sanatın güzelliğine dikkat çekilmektedir. 
Türk milletine tarih boyunca hiçbir  şey zorla yaptırılamamıştır. 
Türk milleti en zor ve en güç  şartlara maruz kalsa bile inandığı davasından taviz vermemiş; hedeflerinden geri dönmemiştir. İslâmiyeti tanımadan önce de tanıdıktan sonra da bu karakteri değişmemiştir. Hiçbir dini ve görüşü olmadığı gibi,  İslâmiyeti de zorla kabul etmemiştir. Özellikle 10. asırdan itibaren İslâmiyeti tanıdıktan sonra, onun meftunu olmuş, uğruna malını, kanını, canını seve seve feda etmiş; asırlarca bayraktarlığını yapmıştır. İslâmiyetin en samimi ordusu da Türk ordusu olmuştur. 
Anadolu’nun Türkleşmesinde ve İslâmlaşmasında mutasavvıfların rolü çok bü-yüktür; çünkü onlar yeni bir din dairesine giren Türklere  İslâm’ı gönül yoluyla tanıtma ve Anadolu’daki ekalliyete de bu şerefli milletin bir parçası olmaktan gurur duymalarına vesile olma vazifesini layıkıyla yerine getirmişlerdir. www.kitaptakipcileri.com
Anadolu’daki tasavvuf önderlerini ve onların etkilerini Kadir Özköse, "Anadolu Tasavvuf Önderleri” isimli kitabında ele alıyor. 
Kitap, giriş kısmından sonra 10 bölüme ayrılmış. Sonuç bölümünden sonra ise tasavvuf ve tasavvuf önderleri ile ilgili zengin bir bibliyografya verilmiştir.
Anadolu Tasavvuf Önderleri’nde 12 mutasavvıftan bahsediliyor. Anadolu’da ilk mutasavvıf olarak bilinen Ahmed Yesevî’ bu on iki kişiden ilkidir. Hikmetleri ile tanınan ve hacimli bir divan da oluşturan Ahmet Yesevî’nin Türklerin İslâmlaşmasında, millî birlik ruhunun oluşmasında, dil ve kültürümüzün devamında öncü rol oynadığına dikkat çekiliyor.
Eserde, aslında halk arasında ve bilim dünyasında ahilik teşkilatı ile anılan ve Anadolu’da üretimin yaygınlaşmasında, çalışma hayatımı-zın  şekillenmesinde, göçebelerin yerleşik haya-ta geçmesinde rol oynayan Ahî Evran-ı Veli’nin tasavvuf bağlamında ele alınması dikkat çekiyor.  Ahî Evran’ın sahip olduğu manevî donanı-mı, geniş kitleleri organize eden liderlik dehası, farklı zümreleri ortak ülküde buluşturma çabası, kadın erkek, zengin fakir, yerli yabancı, şehirli köylü, âlim câhil… herkesi kapsayan hizmet alanı ile Anadolu’nun Moğol istilasına karşı savunmasında, millî bütünlüğün sağlanmasında önemli adımlar atmış bir şahsiyet olduğuna dikkat çekiliyor. Yazar, ahilikle tasavvuf kaideleri arasında şöyle bir ilgi kuruyor:  "… özelde Ahilik, genelde Tasavvuf, insanın midesinden önce ruhuna, zekâsından önce radesine hitap etmiştir, kin ve ihtirasını frenlemiş, bu güçleri hizmet ve ardımlaşmada kullanan bir anlayışı, iktisadın, ayatın esası olarak görmüştür.” (s. 130)Kitapta ele alınan tasavvuf önderlerinden biri de Hacı Bektâş-ı Veli’dir.
Hacı Bektaş’ın ismini duyunca hep, Bektaş kelimesinin ne anlama geldiğini düşünürdüm. Belki birçok okuyucu da bunu merak eder. Hacı Bektâş-ı Veli faslından, yazarın, Esad Coşan’ın Hacı Bektaş-ı Velî (Makâlât-İncelemeler) isimli eserinden naklettiği bu açıklamayı paylaşalım: "Bektaş kelimesi, Bektaş, Bekdaş, Bekdeş, Petteş şekillerinde de tespit edilmiştir. Bu, Selçuklu tarihinde daha önce de görülen bir isimdir. Bektaş kelimesi; eş, benzer, muadil, denk, misil anlamına gelir ve Bektaş, bekteşlik, beğdeş şekilleri ile Anadolu Türkçesi edebî mahsullerinde sık sık kullanılır.” (s. 131Mevlânâ Celaleddin-i Rûmî, ele alınan diğer bir tasavvuf önderi. Burada da Mevlânâ’nın Seyyid Burhaneddin,  Şems-i Tebrizî ve etrafındaki diğer önemli şahıslarla olan ilişkilerine dikkat çekiliyor; eserleri hakkında bilgi veriliyor. Manevî Aşka Koyulmak başlığı ile Mevlânâ’nın Türkçeye çevrilen şu şiirine de yer veriliyor:Aşk sayesinde dikenler gül olur.Aşk sayesinde sirke, tatlı şarap olurAşk sayesinde kazık, (hükümdar) tahtı olur.Aşk sayesinde talihsizlik, talihe dönüşür.Aşk sayesinde hapishane, bahçeli (bir)köşke dönüşür.78 Şubat 200979Beşinci bölümde Yunus Emre, anlatılıyor. Kitapta Yunus Emre’nin Türk edebiyatına, özellikle tekke şiiri üzerine etkisi üzerinde duruluyor.Eserde incelenen diğer bir mutasavvıf ise Somuncu Baba’nın talebelerinden ve Bayramîliğin pîri sayılan Hacı Bayram-ı Velî’dir.www.kitaptakipcileri.com
 Kitabın diğer bölümlerinde Eşrefoğlu Rûmî, Ahmed Sarbân, Şemseddin-i Sivâsî, Abdülmecid-i Sivâsî, Abdülehad-i Nûrî-i Sivâsî ve Niyâzi-i Mısrî gibi mutasavvıflarla onların etrafında gelişen edebî, siyasi hâdiseler üzerinde duruluyor. www.kitaptakipcileri.com
"Anadolu Tasavvuf Önderleri’nin sonuç bölümünde tekke edebiyatının teşekkül ve geli-şim seyri değerlendiriliyor.
www.kitaptakipcileri.com
Bu ürüne ilk yorumu siz yapın!
Bu ürünün fiyat bilgisi, resim, ürün açıklamalarında ve diğer konularda yetersiz gördüğünüz noktaları öneri formunu kullanarak tarafımıza iletebilirsiniz.
Görüş ve önerileriniz için teşekkür ederiz.
Anadolu Tasavvuf Önderleri, Doç. Dr. Kadir Özköse Anadolu Tasavvuf Önderleri, Doç. Dr. Kadir Özköse, Anadolu Tasavvuf Önderleri - Doç. Dr. Kadir Özköse ''Anadolu Tasavvuf Önderleri’nde 12 mutasavvıftan bahsediliyor.'' *505 Sayfa - 1. Hamur Kağıttasavvuf müziği dinle, yunus emre, tasavvuf müziği, tasavvuf nedir, tasavvuf şiirleri, tasavvuf büyükleri imam rabbani sözleri, tasavvuf büyükleri kimlerdir, tasavvuf yolu, tasavvuf ehli, tasavvuf büyükleri belgesel, tasavvuf edebiyatı, tasavvuf derneği,, tasavvuf kitapları,doç dr kadir özköse, kadir özköse kitap, tasavvuf kadir özköse, kadir özköse hadis, kadir özköse cumhuriyet, abdulkadir özköse,, Ensar Yayıncılık, Tasavvuf Anadolu Tasavvuf Önderleri Kitabı
Anadolu Tasavvuf Önderleri, Doç. Dr. Kadir Özköse

Tavsiye Et

*
*
*
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.