İslamda Dostluk Ve Kardeşlik Adabı, İhyau Ulumiddin, İmam Gazali, Mahmud Esad Coşan

İslamda Dostluk Ve Kardeşlik Adabı, İhyau Ulumiddin, İmam Gazali, Mahmud Esad Coşan

Kategori
Yayınevi
Barkod
islamda dostluk kardeşlik adabı, server yayınları
Vitrin Katagorisi
Aynı gün kargo
İslam'da Dostluk Ve Kardeşlik Âdabı, İhyau Ulumid Din, İmam Gazzâli, Çeviren Prof. Dr. Mahmud Esad Coşan
Arapça/Türkçe - 15x22 cm Ebat, 300 Sayfa
"İmam Gazzalî'nin meşhur eseri İhyâu Ulûmi'd-dîn'de yer alan ve merhum Prof. Dr. M. Es'ad Coşan Hocaefendi tarafından bizzat tercüme edilen "İslâm'da Dostluk ve Kardeşlik Âdâbı" bölümü ilk kez neşredilmektedir. Dostluk ve kardeşlik bağlarının zayıfladığı günümüzde, eser, önemli bir vazife ifa etmeye adaydır. 
Merhum Hocaefendi, İhyâu ulûmi'd-dîn eserinin okunmasını daima teşvik eder, "İhyâ'yı okuyan lise diploması almış sayılır" mealinde cümleler kurardı.
Merhum Hocaefendi, henüz İhyâ tercemeleri yayınlanmaya başlamadan çok önce, 1967-68 yıllarında, başka bazı önemli İslami eserlerle birlikte İhyâ'nın da tercemesi işine girişmiş. Tedricen halkın istifadesine sunulmasının daha faydalı olacağını düşünmüş olmalı ki, tercemeye, İslâm'da Dostluk ve Kardeşlik Âdâbı bahsiyle başlamış. Ve muhtemelen başka İhyâ tercemeleri piyasaya çıkınca devam etmemiş.
Arapça'sını geliştirmek ve terceme teknikleri hususunda ilerlemek isteyenlere önemli katkılarda bulunacağı düşüncesiyle, kitap; metin ve terceme karşılıklı sayfalarda yer alacak şekilde yayına hazırlandı.
İlk defa yayınlanan bu eseri istifadenize sunarken M. Es'ad Coşan Hocaefendi'yi rahmetle yâd ediyoruz. Mevlâ ruhunu şâd ve mesrur, merkad-i pâkini pür-nûr, mânevî makamını âlâ eylesin.
 
Yazar: İmam Gazzali
Çeviren: Prof. Dr. Mahmud Esad Coşan
Hazırlayan: Necdet Yılmaz
Katagori: Din/Tasavvuf/İslamda Dostluk Kardeşlik Adabı
Sayfa Sayısı: 300
Boyut: 15 x 22 cm 
Basım Yeri: İstanbul
Basım Tarihi:  2017
Kapak Türü: Karton Kapak
Kağıt Türü: Kitap Kağıdı
Dili: Türkçe
Dağıtım: Kitap Takipçileri
Temin Süresi: Aynı gün kargo

Dostluk ve Arkadaşlık Âdâbı
Bugünkü cemiyetimiz her zamankinden çok daha fazla birlik ve beraberliğe muhtaçtır. Hatta varlığımızın bekası için ilk şart bu görünüyor. Şüphesiz birliği temin etmek hususunda herkese cemiyetteki yeri, mevkii ve mesleği ölçüsünde bir sorumluluk düşmektedir. Biz de fertler arasındaki ilgi ve sevgiyi artırmak, ayrılıkları ve çekişmeleri ortadan kaldırmak için üzerimize düşen görevi yapmayı arzu ederiz.
Milli kültürümüz ve tarihimiz incelenirse atalarımızın birlik ve beraberliğinin, dolayısıyla da başarılarının, mânevî temellere dayandığı görülür. Genel olarak din kardeşliği, ayrıca tarikatlardaki daha samimi kardeşlik havası, büyük mutasavvıfların ve din alimlerinin telkin ettikleri insanları sevmek, hoşgörü, sabır ve tahammül, yardımlaşma, alçak gönüllülük ve benzeri duygular hep, yükselme devirlerimizin bugün önemi unutulmuş olan başlıca başarı amilleridir.
Aşağıdaki bölüm meşhur alim Gazzâlî rahmetullâhi aleyh’in İhyâu ulûmi’d-dîn adlı büyük eserinden tercüme edildi. İmam Gazzâlî, kitabında, dostluk ve arkadaşlığın âdâbını geniş bir şekilde ele almaktadır. O, konuya önce dostluk etmenin dinimizdeki faziletini anlatmakla girer sonra kaç çeşit dostluk olduğunu, hakiki dostluğun şartlarını ve karşılıklı sorumlulukları vs. zikreder.
Tercümemiz dostluk duygularının uyanmasına, kuvvetlenmesine veya yeniden düzenlenmesine vesile olursa bundan samimi bir haz duyacağız.144

Dostluk ve Arkadaşlığın Fazileti
Mâlum olsun ki dostluk iyi huyun, ayrılık ve geçimsizlik ise kötü huyun meyvesidir. İyi huy sevmeyi, anlaşmayı, uyuşmayı gerektirir. Kötü huy ise kızma, hased ve sırt çevirme hâsıl eder. Tıpkı ağaç iyi olunca mahsulün de iyi ve tatlı olması gibi. Dostluğun kaynağı, kökü durumunda olan güzel huyun, İslâm dini nazarındaki üstünlüğü ise kimsenin meçhulü değildir. Nitekim Yüce Allah, "Muhakkak ki sen yüksek bir ahlâk üzeresin.”145 diyerek Peygamberi’ni (sas.) yüce ahlâklılıkla övmüştür. Baş tacımız Peygamber Efendimiz de "İnsanları cennete en çok onların takvaları ve iyi huylulukları sokacaktır.” buyurdu.146
Üsâme b. Şureyk "Biz, ‘Ey Allah’ın elçisi! İnsanoğluna bahşedilen şeylerin en hayırlısı nedir?’ diye sorduk. O da ‘İyi ahlâktır’ cevabını verdi.” demiştir.147
Sevgili Peygamberimiz’in şu sözleri de hep aynı konuyla ilgilidir:
"Ben güzel ahlâkı insanlara iyice öğreteyim, tamamlayayım diye peygamber gönderildim.”148
"Kıyamet günü, amel terazisinde tartılacak şeylerin en ağırı, sevapça en çok olanı güzel huydur.”149
"Allah’ın, hem beden yapısını hem de ahlâkını güzel eyledikten sonra bir kulu cehenneme atması imkânsızdır.”150
Sevgili Peygamberimiz bir kere de;
"Ey Ebû Hüreyre! Sana güzel huylu olmanı tavsiye ederim.” demiş. Ebû Hüreyre, radıyallâhu anh;
"Güzel ahlâk nedir ey Allah’ın elçisi?” diye sorunca;
"Seninle ilgiyi kesenle dostluk ilişkilerini devam ettirmen, sana zulmedeni bağışlaman, senden esirgeyene, seni mahrum edene vermendir.” diye cevap vermiştir.151
Yukarıdaki âyet ve hadisler güzel huyun önemini göstermeye kâfidir. Güzel huyun icabı ise geçimli olmak ve çevre ile dostluk kurmaktır. Hele dostluk takva, dindarlık ve Allah sevgisi üzerine kurulmuşsa çok değer kazanır. Bunu gösteren âyetler, hadisler ve İslâm büyüklerinden nakledilen hatıralar pek çoktur.
*
Dipnotlar
1. Gazzâlî, İhyâu ulûmi’d-dîn, II, 171-172.
2. 68/Kalem, 4.
3. Tirmizî, "Birr”, 62, hadis no: 2004; Tayâlisî, s. 324, hadis no: 2474; Ahmed b. Hanbel, II, 442, hadis no: 9694; Buhârî, el-Edebü’l-müfred, s. 108, 110, hadis no: 289, 294; İbni Hibbân, II, 224, hadis no: 476; Kudâî, Müsnedü’ş-Şihâb, II, 137, hadis no: 1050; Beyhakî, Şuabü’l-Îmân, V, 55, hadis no: 5756.
4. Üsâme b. Şerik radıyallâhu anh’den nakledilen hadis için bk. Hâkim, IV, 443, hadis no: 8214. Rivâyetin farklı bir versiyonu için bk. Ebû Dâvûd, "Tıb”, 1, hadis no: 3855; Ahmed b. Hanbel, IV, 278, hadis no: 18477; Tayâlisî, s. 171, hadis no: 1232; Hâkim, I, 209, hadis no: 416; Heysemî, Mecma’u’z-zevâid, VIII, 54.
5. Ebû Hüreyre radıyallâhu anh’den nakledilen hadis için bk. Mâlik, "Hüsnü’l-hulk”, 8; Ahmed b. Hanbel, II, 381, hadis no: 8939; Buhârî, el-Edebü’l-müfred, s. 104, hadis no: 273; Hâkim, II, 670, hadis no: 4221; Kudâ’î, Müsnedü’ş-Şihâb, II, 192, hadis no: 1165; Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, X, 191.
6. Tirmizî, "Birr”, 62, hadis no: 2002-2003; Ahmed b. Hanbel, VI, 242, hadis no: 27536; Buhârî, el-Edebü’l-müfred, s. 103, hadis no: 270; Taberânî, Müsnedü’ş-Şâmiyyîn, III, 245, hadis no: 2179.
7. Taberânî, el-Mu’cemü’l-evsat, VII, 37, hadis no: 6780; İbni Adiy, el-Kâmil fi’d-duafâ, III, 81; İbni Ebi’d-Dünya, Müdârâtü’n-nâs, s.78-79, hadis no: 86. Heysemî, Mecma’u’z-zevâid, VIII, 46; İbni Hacer, Lisânü’l-Mîzân, II, 424; Aclûnî, Keşfü’l-hafâ, hadis no: 2926.
8. Beyhakî, Şuabü’l-Îmân, VI, 261, hadis no: 8081; Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den nakledilen benzer hadisler için bk. Ahmed b. Hanbel, III, 438, hadis no: 15656; İbni Ebi’d-Dünya, Mekârimü’l-ahlâk, s.31, hadis no: 61; Taberânî, el-Mu’cemü’l-evsat, I, 279, hadis no: 909; V, 196, hadis no: 5064; Hâkim, II, 563, hadis no: 3912.

Bu ürüne ilk yorumu siz yapın!
Bu ürünün fiyat bilgisi, resim, ürün açıklamalarında ve diğer konularda yetersiz gördüğünüz noktaları öneri formunu kullanarak tarafımıza iletebilirsiniz.
Görüş ve önerileriniz için teşekkür ederiz.
Tavsiye Ürünler
İslamda Dostluk Ve Kardeşlik Adabı, İhyau Ulumiddin, İmam Gazali, Mahmud Esad Coşan İslamda Dostluk Ve Kardeşlik Adabı, İhyau Ulumiddin, İmam Gazali, Mahmud Esad Coşan, İslam'da Dostluk Ve Kardeşlik Âdabı Kitabı, İhyau Ulumid Din, İmam Gazzâli, Çeviren Prof. Dr. Mahmud Esad Coşan server yayınları konya satın al, Server Yayınları, Sohbet Vaaz islamda dostluk kardeşlik adabı, server yayınları
İslamda Dostluk Ve Kardeşlik Adabı, İhyau Ulumiddin, İmam Gazali, Mahmud Esad Coşan

Tavsiye Et

*
*
*
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.