Yakın Tarihimizde Cami Kıyımı, Mehmet Şevket Eygi

Yakın Tarihimizde Cami Kıyımı, Mehmet Şevket Eygi

Kategori
Yayınevi
Barkod
Yakın Tarihte Cami Yıkımı
Aynı gün kargo
Yakın Tarihimizde Câmi Kıyımı - Mehmet Şevket Eygi
-Fotoğraf ve Belgeleriyle 
-Kapatılan, Satılan, Yıkılan, Kiraya verilen, Depo Yapılan, CHP Ocağı, Saz ve İçki evi, Spor kulubü lokali haline getirilen, Müzeye dönüştürülen binlerce islam mabedinin hazin öyküsü...

Yazar: Mehmet Şevket Eygi
Sayfa Sayısı: 376
Boyut: 14 x 20 cm 
Basım Yeri: İstanbul 
Basım Tarihi: 2014
Kapak Türü: Karton Kapak
Kağıt Türü: 1. Hamur Kağıt
Dili: Türkçe 
Dağıtım: Kitap Takipçileri
Temin Süresi: Aynı gün kargo

Yakın tarihimizde, Selçuklular, Beylikler ve Osmanlılar devrine ait; on bin kadar cami, mescit, tekke, medrese, imaret, türbe ve sıbyan mektebi gibi, hepsi tek tek çok önemil birer kültür mirası olan milli varlıklarımız yok edilmiştir. 
www.kitaptakipcileri.com
Bu kitapta, o eserlerin binden fazlasına dair bilgiler ve belgeler var... Bu vatan topraklarının bize ait olduğunu gösteren o hüccetler, o tapu senetleri acaba niçin yok edildiler? Niçin binlerce cami kapatıldı, satıldı veya kiraya verilerek, gayesi dışında, yanlış hatta çirkin işlerde kullanıldı? Depo, sevkiyat merkezi, düğün salonu, CHP ocağı, spor kulübü lokali, saz evi, ahır, hatta meyhane haline getirildi? Bu eserler, titizlikle bakılmaları, korunmaları ve restore edilmeleri gerekirken, niçin kıyıma tabi tutuldular? Bu kıyım 1950-60 arasında da devam ederek, yol açma bahanesiyle nice tarihi caminin temellerine kadar yıkılmasına sebep olur?
www.kitaptakipcileri.com
Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e bir süreklilik arz eden, temel olarak cami görevlilerinin hayat şartlarının iyileştirilmesi amacıyla yapılmak istenen camilerin tasnif edilme fikrinde, 8 Ocak 1928'de kabul edilen 6061 sayılı talimatname ile birlikte başka bir aşamaya geçilmiştir. Bundan sonra tasnif, tek parti iktidarı tarafından camilerin kadro haricine çıkarılıp kapatılması için bir araç olarak kullanılacaktır." 
www.kitaptakipcileri.com
Tartışmanın odağındaki bu iki çalışmayı takip ederek İstanbul sokaklarında satılan, kapatılan ve başka amaçlar için kullanılan İslam yapılarını araştırdık. İzlerin bir bölümü gerçekten CHP'yi işaret ediyordu. Satış ve amaç dışı kullanımların yalnız camiler değil pek çok tarihi ve dini eseri kapsadığı da görülüyor. Ancak dini önemi haiz yapı ve mekânları yok eden yalnızca CHP değil, Demokrat Parti hatta 1976'daki Demirel hükümeti de İslami eser ve yapıları yok etmiş. Örneğin, Fındıklı'daki Hatuniye Mescidi ve Karaköy'deki Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii DP döneminde sırasıyla 1956 ve 1958'de yıktırıldı. Mehmet Şevket Eygi'ye göre DP döneminde 18 cami yol yapımına kurban gitti. Yine Eygi'nin kitabına göre 60'lı ve 70'li yıllarda da İslami eser ve yapılara yönelik kıyım sürdü. 
www.kitaptakipcileri.com
'BUHAR OLAN' CAMİLER 

Servili Mescit: Cağaloğlu'nda halen Servili Mescit adında bir sokak var. Ancak sokağa adını veren mescidin yerinde bir işhanı yükseliyor. Eygi, Radikal'e yaptığı açıklamada çocukluğunda bu mescidi pek çok kez gördüğünü anlatırken kitabında da şöyle yazıyor: "Fatih devrinden kalma bir İslam abidesiydi bu. CHP Başvekili İsmet Paşa zamanında Vakıflar bu camiyi Ahmed Halid Kitabevi'ne 16 bin liraya sattı. Bu müessese de 120 bin liraya Remzi Kitabevi'ne sattı. Remzi Kitabevi camiyi yıktı ve yerine han yaptı." 
www.kitaptakipcileri.com
Muhiddin İlyas Çelebi Cami: Kıvanç Esen'in tezinde yer alan bir belgeye göre İstanbul Yedikule'de bu isimde bir cami vardı ve yakınında bir başka ibadethane olduğu için atışına karar verilmişti. Karar metninin altında hem Atatürk hem İnönü'nün imzası bulunuyordu. Ancak bugün bu caminin yerini bilen dahi yok. Hatta Fatih ve Zeytinburnu müftülükleri de böyle bir yapıdan habersiz görünüyor. 

Göksu ve Küçüksu Mescidi: Eygi'nin kitabında Göksu ve Küçüksu'da iki mescidin CHP tarafından parti ocağı yapıldığına dair fotoğraf ve bilgiler bulunuyor. Ancak her iki semtte de bu binaları bugün hatırlayan yok. Beykoz Müftülüğü de bu iki yapıdan habersiz. CHP Beykoz yönetimi ise Beykoz tarihinde böyle bir vakanın yaşanmadığında ısrarcı. İlçe yöneticilerinden Selami Özçelik, CHP böyle bir şey yapmaya kalksa bile Beykozlunun izin vermeyeceğini söylüyor. Ancak Eygi özellikle Küçüksu Mescidi'ni çocukken üzerinde CHP amblemiyle hatırladığını söylüyor. 

İSLAM MİRASI YOK EDİLDİ 

Mehmet Şevket Eygi-Yazar: İslam vakfı taşınmazları yağmalanmıştır. Ülkedeki İslam mirasının bir kısmı yok edilmiştir. Bu kıyım ve vandallık kasıtlı olarak yapılmıştır. DP zamanında, İstanbul'da geniş yollar açılırken maalesef (benim bildiğim kadarıyla 18 cami) yıkılmıştır. Ama cami kıyımı konusunda CHP ile DP'yi bir tutmak adalete, insafa uymaz. Stalin de İsmet Paşa da planlı, programlı, kasıtlı olarak İslami bina ve kabristanları tahrip ve yok etmişlerdir. 
Bunlar münferit değil, genel ve kasıtlı din hürriyeti ihlalleridir. www.kitaptakipcileri.com
Bu ürüne ilk yorumu siz yapın!
Bu ürünün fiyat bilgisi, resim, ürün açıklamalarında ve diğer konularda yetersiz gördüğünüz noktaları öneri formunu kullanarak tarafımıza iletebilirsiniz.
Görüş ve önerileriniz için teşekkür ederiz.
Yakın Tarihimizde Cami Kıyımı, Mehmet Şevket Eygi Yakın Tarihimizde Cami Kıyımı, Mehmet Şevket Eygi, Yakın Tarihimizde Câmi Kıyımı Kitabı-Mehmet Şevket Eygi-Bedir Yayınevi, Tarih İbret Yayınları- -Fotoğraf ve Belgeleriyle --Kapatılan, Satılan, Yıkılan, Kiraya verilen, Depo Yapılan, CHP Ocağı, Saz ve İçki evi, Spor kulubü lokali haline getirilen, Müzeye dönüştürülen binlerce islam mabedinin hazin öyküsü...-DP zamanında, İstanbul'da geniş yollar açılırken maalesef (benim bildiğim kadarıyla 18 cami) yıkılmıştır. Ama cami kıyımı konusunda CHP ile DP'yi bir tutmak adalete, insafa uymaz. Stalin de İsmet Paşa da planlı, programlı, kasıtlı olarak İslami bina ve kabristanları tahrip ve yok etmişlerdir. Bunlar münferit değil, genel ve kasıtlı din hürriyeti ihlalleridir.Ca, Ahır Yapıldı, Başbakan, Erdoğan, Chp, Demokrat Parti, Cami yıkılması, Camii Kıyımı, Bedir Yayınevi, Tarih Yakın Tarihte Cami Yıkımı
Yakın Tarihimizde Cami Kıyımı, Mehmet Şevket Eygi

Tavsiye Et

*
*
*
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.