Ramuz El Ehadis, 7101 Hadis, Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi, Karton Kapak

Ramuz El Ehadis, 7101 Hadis, Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi, Karton Kapak

Kategori
Barkod
Ramüz el Hadis - Kod: Hadis-009
Vitrin Katagorisi
Aynı gün kargo
Ramuz El Ehadis - Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi 7101 Hadis-i Şerif - Karton Kapak 14x20 cm Ebat - 800 Sayfa
"7101 hadisi şerifi içeren bu güzide eser,19. yüzyıl muhaddis ve mutavassıflarından Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretleri tarafından , başta "Kütüb-ü Sitte” olmak üzere otuz üç kadar kaynak hadis kitabının bir hülasası mahiyetinde ,alfabetik usulle telif edilmiş feyizli bir kitaptır."
SİTE: www.kitaptakipcileri.com
Yazar: Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi hz.
Tercüme: Arif Pamuk - Naim Erdoğan
Katagori: Hadis-i Şerifler
Sayfa Sayısı: 800
Boyut: 14 x 20 cm 
Basım Yeri: İstanbul
Basım Tarihi:  2014
Kapak Türü: Karton Kapak
Kağıt Türü: Kitap Kağıdı
Dili: Türkçe 
Dağıtım: Kitap Takipçileri
Temin Süresi: Aynı gün kargo
SİTE: www.kitaptakipcileri.com 
Ramuz el Ehadis  eserini tasnif eden Ahmed Ziyauddin-i Gümüşhanevi hazretlerine ve eserin hazırlandığı 1875'lerden sonra, hazretten aldıkları feyiz ve "icazetle", kendilerinin makamında, bu eseri sırası ile okutmuş olan; Hasan Hilmi, İsmail Necati, Ömer Ziyauddin, Mustafa Feyzi ve hususen sohbet ve derslerinden feyz almış olduğumuz, Abdullah Hasib Yardımcı, Abdülaziz Bekkine ve Mehmed Zahid Kotku ef. hazretlerine ve cümlesinin talebe ve mühibbanına ve bütün müslümanlara Allah'dan rahmet ve mağfiret dileriz.SİTE: www.kitaptakipcileri.com 
 
Hadis ilminin, bir sünneti öğretmenin, öğrenmenin ve onunla amel etmenin, dinimizdeki kıymeti ve ehemmiyeti izahtan vareste olup, herkesçe bilinen bir gerçektir.
 
Allah Tealânın Habibi, son Peygamberi ve en yüksek ahlâk üzere yaratmış olduğu Efendimiz (S.A.V.)'in söz ve fiillerinde; Kur'ânın tefsirini ahlâkın zirvesini, insanlığın idealini, dünya ve ahiret saadetinin tamamını ve insanlık tarihinin gelmiş gelecek büyük hakikat ve ikazlarını buluruz. İnsan, elinde olmadan akıp giden şu hayatın her saniyesinde, iyi ile kötü, doğru ile yanlış ve mutluluk ile mutsuzluk arasında bocalayıp durur.
 
İşte Allah Tealânın kulları için, büyük bir lütuf olarak göndermiş olduğu Peygamberimiz (S.A.V)'in mübarek söz ve fiillerinin türkçe meallerinin doğru olarak bilinmesi de, Türk okuyucular için bu bakımdan büyük bir önem taşır. Bu eser hadisi şerifler vadisinde mümtaz bir mevkie sahip olup cem'an 7103 hadis-i şerif ihtiva eder. Bunun 6402 kadarı Peygamber (S.A.V.)'in söz ve fiillerine, 701 kadarı da nüye ve şemailine aittir. Eser hakkında kıymetli kimselerce yazılmış takrizlerin asılları da metnin sonuna eklenmiştir.
 
Bu Ramuz el Ehadis kitabının, Musannif Ahmed Ziyauddin Hz.den sonra da, halefleri tarafından istanbul'da ve icazet verdiği diğer talebeleri tarafından da Anadolunun muhtelif merkezlerinde günümüze kadar munta¬zaman okutula gelmiş olduğu bilinmektedir.
 SİTE: www.kitaptakipcileri.com 
Gümüşhaneli Hz.den sonra senelerce bu yolda büyük emek vermiş bu muhterem kimselerin hayatları ve şahsiyetleri hakkında da az çok bir bilgi vermek, bir kadirşinaslık gereği olacak ve eserin değerinin anlaşılmasında okuyucuya yardımcı olacaktır.
Bu bakımdan Gümüşhaneli Ahmed Ziyauddin Hz.nin ve Halefleri olan zatların hayat hikâyelerini kısaca sunmayı uygun gördük. Bu meyanda özel durumu dolayısı ile Mütercim Abdülaziz Ef. Hz.ne daha fazla bir yer ayrılmıştır.
 
Elimizdeki tercüme; Abdülaziz Bekkine (R.Aleyh) hoca ef. Hz.'nin kendileri Zeyrek Çivicizade Ümmü Gülsüm Camii imamı bulundukları sırada, Ramuz el Ehadis kitabını 1950-51 senelerinde, okuturken yaptığı tercümelerin tutulmuş notlarından hazırlanmıştır. Merhum Hoca Ef. Hz. bu tercümeyi yapmakta her yönden tam selâhiyeti hâizdir. Zira kitabın musannifi Ahmed Ziyaüddin Ef. Hz.'nin makamına halef olmuş olan Tekirdağ'lı Mustafa Feyzi Ef. Hz. den irşad ve bu kitabı okutmak hususunda maddeten ve manen tam icazet ve selâhiyet almış bir kimsedir. Üstelikte eseri hemen her sene hatmetmek üzere otuz seneye yakın bir zaman, okumuş, okutmuş ve açıklamıştır.SİTE: www.kitaptakipcileri.com 
 
Bu notların neşri hususu ortaya çıkınca, her bir hadis tercümesi, büyük bir titizlikle, esas metin ve şerhinden teker teker yeniden gözden geçirilmiş, ancak bu yapılırken mütercim hz.nin üslûbu ve kullandığı kelimeler aynen1 muhafazaya çalışılmıştır.
 
Müdekkik okuyucuya kolaylık sağlamak bakımından, esas metin ile Türkçesi, sahife ve sahife karşılıklı olarak konulmuş ve hadisler her sahife için yeniden numaralanmıştır. Esasda kitab, hadislerin baş harflerine göre tasnif edilmiş olduğundan, aranılan bir hadisi şerifi bulabilmek için geniş bir indeks ilâvesi zaruri görülmüştür. Bu indekste ilk sayı sahife numarasını 2'cisi ise o sahifedeki hadis sırasını göstermektedir.
Ayrıca, genç okuyuculara faydalı olur düşüncesi ile eserin sonuna yedi yüz kelimelik bir "Lügatçe" ilâve edilmiştir.
Sözümüze son verirken bu eserin hazırlanması ve basılmasında emeği geçen herkese teşekkür eder ve bütün okuyan ve okutanlara da Allah'dan hayırlar diler, eserin Sünneti Seniye vadisinde Ümmeti Muhammed'e feyizli ve faydalı olmasını temenni ederiz.
 
Hamd, âlemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur. Kulu bir işe yönelten de, muvaffak eyleyen de ancak O'dur.
 SİTE: www.kitaptakipcileri.com 
"İlim taleb etmeye koşun. Sadık bir kimseden işitilecek bir hadis-i şerif, dünya ve onun üzerindeki altın ve gümüşten daha hayırlıdır". ( S. 295-2)   Hz Cabir r.a dan )
 
 Hadis ilmi üzerine bazı bilgiler:
 Hadis ilmi Rivayet ve Dirayet olmak üzere iki kısımdır:
 
Rivayet ilmi; Şemail, takrir, fiil ve kavil olarak, üç devirde (Sahabe, tabiin ve tebaatabiin olarak) sahih senedle Resulullah (s.a.v.)'e isnad ve izafe edilen hadislere şamildir.
Bu ilmin mevzuu; Peygamber olması itibarile bizzat Efendimiz (s.a.v.)'in zatıdır. Gayesi ise, dünya ve ahiret saadetini elde etmeye vesile olmaktır.
Dirayet ilmi ise; Ravi ve Hadisin sıhhati ile alâkalı bilgilerdir. Bunun da gayesi kabul ve red edilecek şeyleri ortaya çıkarmaktır.
 
Hadis ilmi, Şer'i hükümlerden bir farzı kifayedir. Farz ve vaciblerin dışındaki diğer ibadetlerden daha faziletlidir. Sufyanı Sevri (ran, a.) hazretleri buyurmuştur ki. "Ben Allahın rızasını murad eden  bir kimse için Hadis ilminden daha faziletli bir ilim bilmiyorum. Çünkü insanlar yeme ye içmeye varıncaya kadar bütün işlerinde ona muhtaçdır." Hadis ehlinin fazileti yüksektir. Zira Resulullah (s.a.v.) onlar hakkında: "Bizden birşey işitipde, onu işittiği şekilde başkasına ulaştıran kimsenin, Allah yüzünü ak etsin. Nice tebliğ edilen vardır ki, işitenden daha gayretli olur."
 
Diğer bir Hadisi Şerifte ise şöyle buyrulmuştur:
 
"Kıyamet gününde, Bana en yakın olanlar, Bana en çok selâvat getirenlerdir." Bu ümmet içinde Hadis ehlinden daha çok Resulullah (s.a.v.)'e salâvat getiren yoktur.
 
Hadisler, Kudsi Hadisle birlikte, örf ve ıstılahlar yönünden, genel olarak şu kısımlara ayrılır: Merfu, Mürsel, Maktu, Muttasıl, Müsnet, Ma'ruf, Racih. Mercuh" Mat'un, Muallel, Sahih li Zatini, Sahih li Gayrini, Hasen li Zatini, Hasen li Gayrini, Mevzu, Muhtelâk, Metruk, Mülhem, Garib, Aziz, Meşhur, Zaif, Kavi. Muhkem, Müteşabih, Umum, Has , Zahir, Nass,' Müfesser. Mücmel. Hafi, Müşkil, Nasih, Mensuh, Ahad, Müftera,' Sarih, Mevsul Mariz. Mevzu, Makhul, Meçhul, Müselsel, Muhtasar, Müstaksa.
 
Tabir vönünden de: Eser, Sünnet ve Haber kısımlarına ayrılır.
Memba yönünden de: Resulullah (s.a.v.)'in Kavli, Fiili, Takriri ve Şemaili olarak dörde ayrılır.
Bunlar ve diğer hususlarla ilgili daha geniş bilgiler "Hadis İlimleri" Kitablarında bulunmaktadır.
SİTE: www.kitaptakipcileri.com 
 
Kitapla ilgili bazı bilgiler:
 
Bu Ramuz-el-Ehadis kitabı ki "Hadisler Deryası" demektir, ismi müsammasına uygundur. Zira Efendimiz Hz.Muhammed (s.a.v.)'den zuhur eden Hadis-i Şerifler; incelikler, nükteler, hakikatler, kerametler, müjdeler ve mucizeleri, emir, nehiy, tevasil, başlangıç ve sonu, mahşeri, haşri, Cennet ve Cehennemi ve içindeki durumları, Şeriat, Tarikat, Hakikat, Marifet, Mülk, Melekut, Ceberut ve lâhut ahvallerinin tafsilâtım camidir ve hükümlere dair hadisleri de ihtiva etmektedir.
Bu hadisler Hicri 600 senesinden evvelki büyük Hadis alimlerinin kütüphanelerdeki muteber kitaplarından seçilip alınmıştır. Kitap ve Ravi isimleri ayrılarak, mehazlarını dahi tashih ederek ve toplandıktan sonra defalarca, Arabistan uleması ve bazı Hadis âlimleri ile müzakere edilip mercilerine inilerek gerekli ihtimam gösterilmiştir.
 
Evliyaullahın sözlerinin insanlar için tesirli ve faydalı olduğu açıkken, Nebilerin sultanı olan Resulullah (s.a.v.)'in mübarek ağızlarından çıkan Hadisi Şeriflerin, kalbleri ihya edeceği, Dine ve nizamı âleme nice faydaları ve güzellikleri sağlayacağı muhakkak ki güneşten daha zahirdir.
Nitekim Cenabı Hak, Kuranı Keriminde Resulullah (s.a.v.)'e ittiba hususunda, pek çok âyetin de, insanlara ikaz ve emirlerde bulunmuştur.
(Ahzab S.21. a.) de şu mealde Duyurulmaktadır: "And olsunki, Resu¬lullah da, sizin için, Allahı ve ahiret gününü ummakta olanlar, Allahı çok zikredenler için güzel bir örnek vardır."
Gene (Haşr S.7.a.) de: "De ki, eğer Allahı seviyorsanız hemen Bana uyunki, Allah da sizi sevsin ve suçlarınızı örtsün."
(Nisa S.69.a.) de: "Kim Allahn ve Peygambere itaat ederse, işte onlar, Allahın kendilerine nimetler verdiği Peygamberlerle, sıddıklarla, şehidlerle ve salihlerle beraberdirler. Onlar ne iyi arkadaştır."
(Enfal S.24.a.) de ise: "Ey iman edenler, Allaha ve Resuluna icabet edin, sizi davet ettiğinde. O şeye ki sizi ihya eder" buyrulmaktadır.
Resulullah (s.a.v.) de bir hadisi şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır:
"Şüphesiz bu Kur'an ondan hoşlanmıyan kimseler için zordur, fakat ona tabi olanlar için kolaydır.
 
Benim hadislerimde hoşlanmıyanlar için zor, onlara tabi olanlar için ise kolaydır. Kim Benim hadisimi işitir, onu ezberler ve onunla amel ederse, Kıyamet gününde Kur'anla birlikte gelir. Kimde Benim hadisime karşı gevşeklik gösterir ve ona önem vermezse, Kur'ana karşı da ilgisizlik göstermiş olur. Kim de Kur'ana ilgisizlik gösterirse dünya ve ahirette perişşan olur."
(Buharide rivayet edilen) Diğer bir hadisi şerifte ise: "Cibril (a.s.) Resulullah (s.a.v.)'e Sünneti, Kuranı indirdiği gibi indirir ve Kur'anı talim ettiği gibi sünneti ona talim ederdi." buyrulmaktadır
  SİTE: www.kitaptakipcileri.com 
Bir çok Ayeti Kerime ve binlerce Hadisi Şerif ortaya koydu ki. Sultanı Enbiyanın bütün fiil, söz, hal ve evsafına ittiba ve iktida etmekle, "Ümmetlik" mefhumu ortaya çıkar. (Yani Peygamberimiz (s.a.v.)'e her hususta uymak sureti ile hakiki Ümmet olunmuş olur.)
Binaenaleyh Resulullah (s.a.v.)'in hadisi şeriflerini bilmeden ona uymak nasıl mümkün olur. Nice Evliya ve Ulema beyan ettiler ve Kitablarında yazdılar ki; Mürşidi Kâmilin şart ve alâmeti dahi, hadis ilminde sağlam ve bilgili olmaktır. Hadisler ki; Hz. Peygamber (s.a.v.)'in sözleri, fiilleri, tasvipleri ve vasıflarından ibarettir, bunların bulunmadığı yerde, bereket, saadet, güzellik, rahmet ve yardımın hiçbiri bulunmaz. Buna mukabil ise, keder, kalb eğriliği, gam, musibet, beldelerin fesadı, ihtilaf, sıkıntı, azab, fakirlik ve korku vardır.
Demek ki, Allah ve Peygambere, Rahmete ulaşmak, ancak hadisle mümkün olur. Çünkü Hadisi Şerifler, Allah Kelâmının ezeli sırlarının ve ilâhi muradın tefsir ve açıklamalarıdır ve nice yüzbinlerce hassaları vardır. Dünyada onlarla amel, kıraat, öğrenme ve öğretme nice saadetlere, ahirette ise nice tehlike ve felâketlerden muhafazaya vesile olduğu gibi, insana ebediyen şefaatçi ve yardımcı da olur.
 
Bu kitabla meşgul olma ve onu mütalâa, bin kitabla meşgul olmaktan daha hayırlıdır.
 
Özellikle, Hadisi Şerif mütalâa ve rivayet eden kimsenin de son derece dikkat ve basiret üzere olması lâzımdır. Ne bir harf ziyade ve nede bir harf noksan yapmalıdır. Hususi ile kasdi hiç bir husus olmamalı ve hele de bu gibi hususlar ahkâmla ilgili olmamalıdır. (Aynı husus özellikle tercümeler için de geçerlidir). Zira mütevatir bir hadisde Resulullaah (s.a.v.): "Kim kasden Bana yalan isnad ederse, Cehennemdeki yerine hazırlansın." Buyurmaktadır. Yine sahih bir hadiste: "Sana bir hadis söylersem Benim söylediğime bir şey ilave etme" buyrulmaktadır.
(Bu bilgiler kitabın başındaki malumattan hülâsa olarak çıkarılmıştır. Allah Teâla "cümlemize bu kitabı okumak, okutmak ve mucibi ile amel etmek nasib eylesin" Amin.)
 
  
Gümüşhaneli Ahmed Ziyauddin (K.S.) Ef. Hz.
 
 Hayatı:
 
Musannif Ahmed Ziyauddin ef.hz.i (Hicri 1228) 1813 yılında Gümüşhane de doğmuştur. Henüz dört - dört buçuk yaşlarında iken Kur'anı Kerimi tecvid üzere oku maya başlamış ve sekiz yaşına geldiği zaman ise hafız-ı Kur'an olmakla beraber, bir çok dualar, zikirler ve hatta Delâil -i Şerifi okumaya mezun kılınmıştı. On yaşlarında iken babası Mustafa ef. ile birlikte Trabzonda yerleşmişlerdir.O sıralarda bir taraftan babasına dükkânında yardım ederken, diğer taraftan da sarf ve nahiv ilimlerini ikmal etmiştir.
 
Kendilerindeki bu Allah vergisi öğrenme ve bilme aşkı, ondört yaşlarında iken, amcası ile birlikte alış veriş için geldikleri istanbulda kalmalarına sebep olmuştur. Sene o sırada 1827'dir.
 
Önce Beyazıt ve daha sonra Mahmud Paşa medreselerinde, zamanın meşhur Hoca efendilerinden, akli ve nakli ilimlerin, tamamını öğrenmiş, icazet almış ve genç yaşında Beyazıt medresesinde müderris olarak vazife görmeye başlamıştır.
Yüzlerce ve binlerce talebe yetiştirip, bildiklerini eserlerinde toplamaya başladığı sırada ise maddi ve manevi ilimler kutbu, büyük mürşid Mevlâna Halid-i Bağdadi hazretlerinin, kendilerini irşad maksadı ile îstanbula gönderdikleri Trablus Şam müftüsü Ahmed Ziyauddin Ervadi hazretlerini karşılarında bulurlar. Hazret istanbula sadece bu maksadla Gümüşhaneli hz.ni irşad maksadı ile gönderilmiştir. Bir nevi Şems ve Mevlâna misalidir bu. Bu ledün ilmi alış verişi 16 yıl sürer. Kendileri artık manevi ilimlerinde bir kutbu olmuştur.
 
Bu suretle irşad vazifesi de almış ve pek çok talebesini irşadla şereflen¬dirmistir.
Sene (H.1280) 1863 olmuştur. Zamanın Padişahının emirlerine tahsis ettiği bir vapurla ve birinci halefi ve bir çok talebesi ile birlikte Hacca giderler.
İskenderiye de üç gün. Kahirede otuz gün kalırlar. "Küçük Âşık*  ünvanlı selâhiyetli bir talebesini Mısır da irşad ve ders okutmak için bırakırlar, yola devam ederler. Hac vazifesini ifa ettikten sonra, Medine-i Münevverede kaldıkları on bir gün içinde gece gündüz Peygamberimiz (s.a.v.)in kabri şerifleri yanında, Ravzada kalırlar.
  
 Rivayete göre işte bu kitabın tanzim ve planlanmasını orada düşünürler.
İstanbul'a döndükten sonra yetiştirme görevlerine devam ederken, (H.1281 ile 1291) 1865 - 1875 tarihleri arasında şu elimizdeki Ramuz el Ehadis (Hadisler Deryası) isimli eserin tasnifini tamamlamışlardır.
Camileri ve dergâhları Babıâlide vilayetin karşısında bugün ismi Gü¬müşhaneli Sokağı diye anılan mahalde idi.
 
Sene 1877 olmuştur ve 93 harbi diye maruf Rus harbi patlak vermiştir. Hazreti bu harbde talebeleri ile birlikte Kafkas cephesinde bizzat muharebe saflarında görürüz.
 
Daha sonra ikinci haclarına gitmişler ve bu arada Medine-i Münevvere muhafızı Emin Paşanın kerimeleri Seher hanımla evlenmişlerdir.
Bu defa dönüşte Mısırda üç yıl kalıp binlerce talebe yetiştirmişlerdir. Mısırdan îstanbula döndükten sonra da tedris ve irşad görevlerine devam etmişlerdir. Ta ki Hicri 1311 yılı Zilkade ayının 7 ci pazar günü sabahına kadar. (25 Mayıs 1893) o zaman Allah Tealânın "Dön" emri gelir ve Rahmeti Rahmana kavuşurlar. Hazretin son sözleri "Hepsini isterin ya Kibriya" olur. Kabirleri Süleymaniye Camisi naziresinde Kanuni Süleymanın türbesine bitişik durumdadır. Yanlarındaki kabirde de Zevceleri Seher H. yatmakta¬dır. Allah Rahmet Eyleye..
 
 
Şahsiyeti ve eserleri:
 
Rivayet edildiğine göre; Gümüşhaneli Ahmed Ziyauddin hz.i hakikaten bir insanı kâmil ve tam manası ile Resûlıülah (s.a.v.) in izinde ve yolunda bir mürşid idiler. Takvası ve sünnete ittibaı eşsizdi. Kendilerinin 18 yıl yatsı abdesti ile sabah namazını kıldıkları söylenilir. Hemen her gün oruçlu olurlardı.
Yetiştirdiği irşad selâhiyetini haiz 116 talebesi dışında, binlerce talebeye de maddi ve manevi ilimlerini aktarmış ve 60'a yakın basılı eser vermiştir. Bu eserler arasında şu elimizdeki " Hadisler Deryası " mânâsındaki  Ramuz el Ehadis ve onun"Levamielukul" isimli 5 ciltlik şerhi yanında. Camiel-Usûl. Garaib el-Ehâdis, Mecmuat el-Ahzâb, Necat el-Gaf ilin. Hadis-i Erbain, Deva el-Müslimin, Fezail el-Cihad, Levami el-Fusul ve Ehli Sünnet itikadı isimli eserlerini zikredebiliriz.
 
Kitaplarını parasız olarak dağıtırlardı. Kütüphanesinde 18 bin ciltlik eser mevcuttu.
 SİTE: www.kitaptakipcileri.com 
Kendilerine Allahdan Rahmet diler ve Şefaatlerine nail olmayı Umud ederiz.


Bu ürüne ilk yorumu siz yapın!
Bu ürünün fiyat bilgisi, resim, ürün açıklamalarında ve diğer konularda yetersiz gördüğünüz noktaları öneri formunu kullanarak tarafımıza iletebilirsiniz.
Görüş ve önerileriniz için teşekkür ederiz.
Ramuz El Ehadis, 7101 Hadis, Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi, Karton Kapak Ramuz El Ehadis, 7101 Hadis, Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi, Karton Kapak, Ramuz El Ehadis - Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi 7101 Hadis-i Şerif - Karton Kapak 14x20 cm Ebat - 800 Sayfa,ahmed ziyaüddin gümüşhanevi kitapları, ahmed ziyaüddin gümüşhanevi hz kimdir, ahmed ziyaüddin gümüşhanevi eserleri, ahmet ziyaeddin gümüşhanevi,, ahmet ziyauddin gümüşhanevi, ahmed ziyaüddin gümüşhanevi duaları, ahmed ziyaüddin gümüşhanevi ehli sünnet itikadı, ahmed ziyaüddin gümüşhanevi sempozyumu,ramuz ul ehadis, ramuz ne demek, ramuz el ehadis indir, ramuz 357/9, ramuz nedir, ramuz el ehadis pdf, ramuz el ehadis arapça, ramuz el ehadis fiyatı,riyazüs salihin hadis kitapları indir, hadis kitapları isimleri, kütübü sitte, diyanet, hadis kitapları buhari, buhari, hadisler,, Pamuk Ofset Yayıncılık, Hadis Sünnet Ramüz el Hadis - Kod: Hadis-009
Ramuz El Ehadis, 7101 Hadis, Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi, Karton Kapak

Tavsiye Et

*
*
*
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.