Nihayet Dergisi ŞUBAT 2017, Hastalar İnsandır Ve Namahremdir

Nihayet Dergisi ŞUBAT 2017, Hastalar İnsandır Ve Namahremdir

Yayınevi
Barkod
nihayet aile dergisi sayı 26
Vitrin Katagorisi
Aynı gün kargo
NİHAYET Dergisi ŞUBAT 2017 Sayısı 
Dergide Bu Ay: Hastalar İnsandır Ve Mahremdir!
Fotoğraf makinesi icat olduktan sonra, doktorlar başarılarını ispatlamak için aciz ve muhtaç bir şekilde yatan hastalarını fotoğraflardı. Aradan yıllar geçti, cep telefonları fotoğraf çekmeye başladı. Mahremiyet kodları değişip dönüştü. Gün geçmiyor ki hastaları fon olarak kullanan hemşire, hastabakıcı ya da doktor fotoğrafları medyaya düşmesin!
Bu ay iyileşmek için itinaya, ilgiye, bakıma muhtaç olan hastaların kağıt üzerinde güvence altına alınan haklarını hatırlatıyor, "Hastalar insandır ve mahremdir!” diyoruz.
Dr. Perihan Torun, İngiltere ve Türkiye’deki tıp sistemleri arasındaki farkları Nazife Şişman’a anlattı: "Tıp öğrencilerine hekim olmayı öğretemiyoruz!”
Dr. Gülhan Cengiz: "Doğumhanede fotoğraf çekilmesine müsaade etmediğim için başka doktor tercih eden hastalarım oldu.”
Münire Daniş, Kuran’ın ışığında hastalığın hikmetini yazdı: Hastalığın ufukları
Sağlık personelinin toplumun yaşam tarzını tanıması ve temel düzeyde bir din kültürü bilgisine sahip olması gerektiğini Hilal Görgün kaleme aldı: Hastalık ve ölüme refakat
Fatma Şengil Süzer: Onurlu bir ölüm 
Sevde Felek: Hasta mahremiyeti
Beyza Karakaya, Hasta yakınlarının hastane yakınlıkları
İbrahim Yinal, Tedbir takdiri bozar mı?
Ali Ayçil, Hastalar ağrıları ve nazları
Osman Bülent Manav, Tıptaki yozlaşmanın müsebbibi mühendisler mi?
Yazarlarımız, hastaları ve doktorları insanlık paydasında buluşturan yazılar kaleme aldılar:
Seda Akbıyık: Deliler insandır
Beyza Karakaya, Doktorlar da insandır!
Fatma Karahan: Acil serviste yalnızlık tedavisi
Emel Özkan, Bıçak parası
Ayşe Sevim: Hastaya nasıl bakılır?
Sema Babuşçu, Müzikle şifa bulmak
Ayrıca…
Ercan Yılmaz: Dünyanın encamı yılanın şifası
Fatma Tunç Yaşar, Âdâb-ı muâşereti hak edenler ve hak etmeyenler
Aybala Hilâl Yüksel: İnsanı tasarlamak
Suavi Kemal Yazgıç: "Hastane Önünde İncir Ağacı”
Mehmet Galip: Dünya yaralar, Edirne sağaltır
Kamil Yeşil, Hasta türküleri
Fatma Çolak: Karanfil ekilende
Betül Yeşil: Babamın kütüphanesi
Ve Mustafa Özel, çağı romanlar üzerinden okumaya devam ediyor: Zaman çalma hastalığı

BAŞYAZI: Fatma Barbarosoğlu
Hastaların mahremiyetinin ilk ihlal edildiği dönemin Meşrutiyet yılları olduğunu biliyor musunuz? İlerlemiş Batılı ülkelerden hiç de geri olmadığımızı ispat etmek üzere hazırlanmış hasta albümleri, ibretlik sahneler sunar. Yüzleri gözlerine kadar kapalı olan kadınların karın bölgelerini açıkta bırakarak ameliyat izinin fotoğraflanmasına, yoksul ve hasta kadınların direnecek gücü yoktu büyük ihtimal.

"Hastalar mahremdir ve insandır” cümlesini zihnime kazıyan fotoğraflar ile karşılaşmam 2015 yazına rastlıyor. Camera Ottomana kitabında Zeynep Çelik’in "Sıradan Modernitenin Fotoğrafını Çekmek” adlı makalesini okurken, âdeta, "Doktora mahrem yoktur” atasözünü inşa eden fotoğraflarla karşılaştım.
Fotoğraf makinesinin icadı ile birlikte, hastaların, doktorların başarısını ispat eden nesnelere dönüşen hikâyesinin izini, hastalar ve özellikle hasta kadınlar üzerinden süren Zeynep Çelik’in makalesi, cep telefonu üzerinden değişen, dönüşen mahremiyet kodlarını gözden kaçırmamak gerektiğine dair zihnimde bir dosya açtı. Açılan bu dosya, kısa zamanda hastaları fon olarak kullanan hemşire, hasta bakıcı, doktor fotoğrafları ile doldu.

Hastalar, artık tıbbi başarının ispatı olarak değil, fon olarak yer alıyorlar fotoğraflarda.
Hasta dedelerinin başında selfie çeken iki başörtülü kızın sosyal medya paylaşımı günlerce tartışılmış; dedenin o fotoğraf çekildiğinde çoktan ruhunu teslim etmiş olduğuna dair iddialara karşı, genç kızlar, dedelerinin o esnada ağır hasta olduğu cevabını vermişti.
Ruhunu teslim ederken torunlarının arkasında fon olan o yaşlı adam ne hissetmişti acaba?
Hastalar insandır. Hastalar öz çekim tutkumuzu gidermeye yarayan fon değildir.
Hastalar insandır, iyileşmek için itinaya, ilgiye, bakıma muhtaçtır.

Hasta aciz ve muhtaç bir şekilde yatarken; hasta bakıcının, hemşirenin, doktorun kötü muamelesine maruz kalmaması için hasta hakları, hukukun güvencesi altındadır.
Kâğıt üzerinde güvence altına alınan hasta haklarının, toplumun bütün kesimleri tarafından bilinmesi ve dikkate alınması için elinizdeki sayıyı bu konuya ayırmaya karar verdik.
"Allah dert verip derman aratmasın” duası en çok hasta yakınlarının dilindedir. Son yıllarda hasta yakınları, hastalarının kişilik haklarını, mahremiyet hakkını korumak için ayrıca enerji harcamak zorunda.

Ameliyathanelerde lahmacun partisi görüntüleri, yoğun bakım hastalarının başında çekilmiş selfie pozları, hasta yakınları tarafından dövülen ve öldürülen doktor haberleri gündeme şöyle bir düşüyor; "Vah vah, ne kadar da çürüdük” şikâyetleri arasında, meselenin etik boyutu tartışılmadan gündem çöplüğüne gönderiliyor.
Her aya yetecek sağlık skandalı haberimiz var. Nitekim ocak ayının sağlık skandalı, şehit Fethi Sekin’i ticari amaçları için kullanmaya kalkan "estetikçi”lerden geldi.
Skandal çok, lakin olayları ahlaki ve felsefi açıdan inceleyecek idrak sahibi pek az.
Haberlerin dili, meselelerin felsefi ve sosyolojik açıdan tartışılmasına imkân tanımadığı gibi kötü olanın artmasına zemin hazırlıyor.
Yoğun bakım hastasının başında oldukça çirkin cümleler eşliğinde çektiği selfie pozunu, sosyal medya hesabında paylaşan hemşire ile ilgili haberi hatırlıyor musunuz?
Hakkında soruşturma açılmış; hemşire kendisini, "Gençlik heyecanıma, cahilliğime verin” diyerek savunmuştu. Bu savunuda hastayla ilgili tek bir cümlenin olmayışına dikkatinizi çekerim. "Hastanın onurunu rencide ettiğimin, haklarını ihlal ettiğimin farkında değildim” türünden bir cümle…
Nihayet Dergi olarak birbirine en uzak noktaları ahlaki duyarlılık paydasında bütünleyerek dikkatinize sunmaya çalışıyoruz. Bu bakımdan Dr. Perihan Torun ile yaptığımız söyleşinin hem sosyal bilimlerde hem de tıp fakültelerinde çok iyi bir tartışma zeminine imkân tanıyacağını düşünüyoruz.
Hastalar insandır ve mahremdir. Ortak paydamız insanlığımız.
Bu ürüne ilk yorumu siz yapın!
Bu ürünün fiyat bilgisi, resim, ürün açıklamalarında ve diğer konularda yetersiz gördüğünüz noktaları öneri formunu kullanarak tarafımıza iletebilirsiniz.
Görüş ve önerileriniz için teşekkür ederiz.
Tavsiye Ürünler
Nihayet Dergisi ŞUBAT 2017, Hastalar İnsandır Ve Namahremdir Nihayet Dergisi ŞUBAT 2017, Hastalar İnsandır Ve Namahremdir, NİHAYET Dergisi ŞUBAT 2017 Sayısı , Fata barbarosoğlu, sibel eraslan yazıları kitabı,Dergide Bu Ay: Hastalar İnsandır Ve Mahremdir! konya satış ve sipariş noktası, Nihayet Dergi, Nihayet Aile Dergisi nihayet aile dergisi sayı 26
Nihayet Dergisi ŞUBAT 2017, Hastalar İnsandır Ve Namahremdir

Tavsiye Et

*
*
*
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.