Muvatta Hadisi Şerifler, İmam Malik Bin Enes, Büyük Boy Ciltli

Muvatta Hadisi Şerifler, İmam Malik Bin Enes, Büyük Boy Ciltli

Kategori
Yayınevi
Barkod
Muvatta Tercümesi Ensar Neşriyat
Vitrin Katagorisi
1.128,96 ₺
Aynı gün kargo
Muvatta - Hadis-i Şerifler - İmam Malik Bin Enes r.a
-Büyük Boy - 17x24 cm Ebat - Şamua Kağıt - 688 Sayfa 
"Muvatta, İmam Malik’in en meşhur eseridir. Fıkıh konularıyla ilgili bir kısım hadisi, Medine halkının uygulamalarını, sahabe ve tabiûn fetvaları ile İmam Malik’in kendi içtihadlarını içine alır. Bu eserde, rivayette bulunduğu âsâra kıyasla, bazı meselelerde görüşlerini, rivayetlerine dair tefsir ve eğilimlerini, görüşlerden bazılarının diğerlerine tercih ediliş sebeplerini de anlatmıştır. Bu eseri için çok uğraşmış, fıkhın konularına göre düzenlemiştir. Kalabalık bir grup, İmam Malik’in sağlığında bu eseri kendisinden okumuştur. 
Abbasî halifeleri Mansur ile Harun Reşid, Muvatta’ı bütün ülkede uygulanacak bir kanunname olarak kabul etmek istemişlerse de, İmam Malik içtihad hürriyetini zedeleyeceği gerekçesiyle bu tekliflerini kabul etmemiştir. 
Muvatta’da 600’ü müsned, 222’si mürsel, 613’ü mevkuf, 285’i maktu 1720 kadar hadis vardır. Önce Hz. Peygamber’den gelen hadisleri, sonra Ashab’dan, daha sonra da tabiûndan gelen haberleri (âsâr) zikretmektedir. En sonunda da İmam Malik, kendi re’yini belirtmektedir.
SİTE: www.kitaptakipcileri.com
Yazar: İmam Malik Bin Enes r.a
Çevirenler: Ahmet M. Büyükçınar - Prof. Dr. Vecdi Akyüz - Ahmet Arpa - Dr. Durak Pusmaz - Abdullah Yücel
Yayına Hazırlayan: Hüseyin Kader
Son Okuma: Dücane Cündioğlu
Katagori: Konularına Göre Hadis-i Şerifler ve Fıkıh
Sayfa Sayısı: 688
Boyut: 17 x 24 cm 
Basım Yeri: İstanbul
Basım Tarihi:  2014
Kapak Türü: Ciltli
Kağıt Türü: Şamua Kağıt
Dili: Türkçe 
Dağıtım: Kitap Takipçileri
Temin Süresi: Aynı gün kargo
SİTE: www.kitaptakipcileri.com 
Ehl-i sünnetin amelî dört hak mezhebinden biri olan Malikî mezhebinin kurucusu İmam Malik’in ‘Muvatta’ adlı hadis kitabı, yazıldığı dönemde İslam âleminin en muteber ve sahih hadis kaynağı olarak kabul edilir.
SİTE: www.kitaptakipcileri.com 
Peygamber Efendimiz’in (aleyhissalâtu vesselâm) yaşadığı birinci asırda hadislerin yazıya aktarılması yasaktı. Çünkü o dönemde, yazılan hadislerin âyetle karışma korkusu vardı. Fakat ikinci asra gelindiğinde ortaya çıkan bidatlar, hadislerin yazıya aktarılmasını zorunlu kıldı. Ehl-i sünnet mezhebinden biri olan Malikî mezhebinin kurucusu İmam Malik’in ‘Muvatta’ adlı hadis kitabı işte böyle bir dönemde telif edildi. Asırlarca bu eser İslam âleminin en muteber ve sahih hadis kaynağı kabul edilir.
SİTE: www.kitaptakipcileri.com 
İmam Malik, İslam medeniyetinin yetiştirdiği önemli simalardan biri. Büyük İmam, Hicrî 93 senesinde Medine’de dünyaya gelir ve 76 yaşında doğduğu şehirde vefat eder. İmam Malik’in ilim öğrenmek için Medine’den dışarı çıkmadığı söylenir. Abdullah İbnu Zübeyr’in oğlu Âmir, Nâfi Mevlâ İbnu Ömer, Humeyd et-Tavîl, Sa’îd el-Makberî, Sâlih İbnu Keysân, Abdullah İbnu Dînâr gibi pek çok âlimden hadis dersleri alır. Bir rivâyete göre üç yüzü tabiînden, altı yüzü de onların talebelerinden olmak üzere dokuz yüz büyük âlimden ders alır. Bu âlimlerin birkaçı dışında da hepsi Medinelidir.
SİTE: www.kitaptakipcileri.com 
İmam Malik, on yedi yaşında ders vermeye başlar. Hadis ve fıkıh öğrenmek için kapısına toplanan o kadar çoktur ki, bir kapıcı tutmak zorunda kalır. Dört hak mezhebin kurucuları İmâm-ı Şafiî, Ahmed bin Hanbel ve İmam-ı Azam Ebu Hanife, İmam Malik’in sohbetinde bulunur. İmam Malik’in, Muhammed bin İbrahim bin Dinâr, Ebû Hâşim ve Abdülazîz bin Ebî Hazım, Abdurrahmân İbni Hâlid, Muîn bin İsâ, Yahya bin Yahya, Abdullah bin Mesleme-i Ka’bunî, Abdullah bin Vehb gibi daha nice talebesi var. Bu âlimler ise kendilerinden sonra gelen Buharî, Müslim, Ebû Davûd, Tirmizî ve Ahmed bin Hanbel gibi hadis âlimlerinin üstatları olma özelliği taşır.

Hem hadis hem fıkıh kitabı
Elleriyle yüz bin hadis yazdığı teyit edilen İmam Malik’in evi her gün dolup taşar. Pek çok mescitte, hadis öğretmeye ve fıkıh konularına açıklık getirmeye devam eder. Bir rivayete göre, Abbasî halifesi Ebu Ca’feri’l Mansûr kendisinden Müslümanların faydalanması için sahih hadisleri bir kitapta toplamasını ister. Halife’nin bu isteğini yerine getiren İmam Malik, eserini Medineli 70 kadar fakihe gösterir, onlar da kabul edince eserine ‘beğenilen’ ve ‘kullanışı kolay’ anlamına gelen ‘el-Muvatta’ adını verir.
SİTE: www.kitaptakipcileri.com 
Hadis tarihinde ilk derli toplu hadis kitabı kabul edilen Muvatta, yazıldığı dönemde İslam âleminin en muteber ve sahih hadis kaynağı olarak gösterilir. Eser, Hz. Peygamber’e (sallallahu aleyhi ve sellem) ait merfû hadisler, sahabenin naklettiği mevkuf hadisler ve tabiînin naklettiği maktu hadis ve fetvalardan oluşur. Ebu Bekr el-Ebhûrî’ye göre Muvatta’da 600 müsned, 222 mürsel, 613 mevkuf ve 285 maktu olmak üzere 1720 hadis bulunuyor. İmam Malik, Muvatta’yı kırk yılda hazırladığını söyler. Bir rivayete göre eserinde yer alan 1720 hadisi, rivayet ettiği yüz bin hadis arasından seçer. İmam Malik’ten hadis rivayet eden râvilerden bazıları Muvatta’yı İmam Malik’e 40 günde arz eder. İmam Malik de onlara şöyle der: "Benim kırk yılda cemettiğimi siz kırk günde aldınız, bundan anladığınız ne kadar az!”

Muvatta’nın önemli bir özelliği, Efendimiz’in (sallallahu aleyhi ve sellem) hadisleri yanında sahabe ve tabiîne ait söz ve fetvalara da yer vermesi. Onu önemli kılan bir diğer husus ise İmam Malik’in naklettiği hadis ve haberlerin hepsinin kaynağının Medineliler olması. Çünkü İmam Malik, Medine’yi sünnetin kaynağı olarak görür ve ilim almak için Medine’nin dışına hiç çıkmaz.
SİTE: www.kitaptakipcileri.com 
Muvatta, hadisleri, fıkıh konularına göre, bab başlıkları altında bir araya getiriyor. Bu yönüyle hem hadis hem de fıkıh kitabı olma özelliği taşıyor. Muvatta’yı İmam Malik’ten otuzdan fazla talebesi rivayet eder. Bu nüshalardan en meşhuru Yahya İbnu Yahya el-Leysî el-Masmûdî’ye ait. Yahya İbnu Yahya bu nüshayı Malik’ten, öldüğü yıl içinde dinler. Günümüzde, Muvatta denilince bu nüsha kastedilir ve yeni Muvatta’lar bu nüshadan çoğaltılır.

Başka bir nüsha, İmam Azam’ın meşhur talebesi Muhammed İbnu’l-Hasan eş-Şeybânî’ye ait olan. Şeybânî nüshasında toplam 1180 rivayet var. Bir diğer önemli nüsha da Ebu Mus’ab Ahmed b. Bekr’in. İmam Malik’e arz edilen son Muvatta olan bu nüsha, diğerlerine nispetle 100 kadar farklı hadisi içerir.

Muvatta için önemli şerhler de yazılır. Bunlardan en önemli üç tanesi Kurtubî, Suyûtî ve Şerhu’z-Zurkânî’ye ait. Muvatta’ya ait bu kadar çok nüshadan hangisinin en sahih olduğu konusunda çeşitli görüşler mevcut. Fakat pek çok âlim eserin, kendisinden sonra yazılan pek çok hadis kitabına kaynaklık ettiği konusunda hemfikir. İbnu’l-Arabî, ‘Ârizatul-Ahvazî’ adlı Tirmizî şerhinin başında, "Hadis sahasında yazılan kitapların ilki ve en âlâsı Muvatta’dır, Buhâri’nin ‘Sahîh’i ise ikinci asıldır.” dedikten sonra Müslim ve Tirmizî ile bunlar dışında kalan müelliflerin bu iki esere dayanarak kitaplarını yazdığını ifade eder. SİTE: www.kitaptakipcileri.com 

‘Hareket etmeye utandım’
İmam Malik, muhaddisler arasında, hadislerin seçiminde gösterdiği titizliğiyle tanınan bir âlim. Öyle ki, herhangi bir hadisten şüphelenecek olsa hemen onu terk ederdi. Bu özelliğini bir gün Mescid-i Nebevî’nin sütunlarını göstererek şöyle anlatır: "Şu sütunlar dibinde, ‘Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdu ki...’ diyen yetmiş kişiye rastladım. Bunların hiçbirinden bir şey almadım. Bunlar belki, devlet hazinesi kendilerine emanet edilecek kadar güvenilir kimselerdi. Fakat bunların hiçbiri hadis almaya elverişli değillerdi.”

İmam Malik, hadis dersi vereceği zaman önce gusül abdesti alır, en yeni ve güzel elbiselerini giyer, sarığını sarar, güzel kokular sürünürdü. Büyük İmam, bir gün öğrencilerine hadis dersi vermek için kürsüye çıkar. Ders anlatırken bacağını akrep sokar. Fakat yerinden hiç kıpırdamaz. Kürsüden indiği vakit bacağını açar ve "Beni buradan bir akrep soktu.” der. Etrafındakilerin, "Ya İmam, hiç hareket etmedin kürsüde.” demeleri üzerine verdiği cevap oldukça düşündürücüdür: "Efendimiz’in (sallallahu aleyhi ve sellem) sözlerini anlatırken hareket etmeye utandım.”
Bu ürüne ilk yorumu siz yapın!
Bu ürünün fiyat bilgisi, resim, ürün açıklamalarında ve diğer konularda yetersiz gördüğünüz noktaları öneri formunu kullanarak tarafımıza iletebilirsiniz.
Görüş ve önerileriniz için teşekkür ederiz.
Muvatta Hadisi Şerifler, İmam Malik Bin Enes, Büyük Boy Ciltli Muvatta Hadisi Şerifler, İmam Malik Bin Enes, Büyük Boy Ciltli, Muvatta - Hadis-i Şerifler - İmam Malik Bin Enes r.a, -Büyük Boy - 17x24 cm Ebat - Şamua Kağıt - 688 Sayfa ,muvatta tercümesi - imam malik muvatta indir, Ensar Neşriyat, Hadis Sünnet Muvatta Tercümesi Ensar Neşriyat
Muvatta Hadisi Şerifler, İmam Malik Bin Enes, Büyük Boy Ciltli

Tavsiye Et

*
*
*
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.