Ey İnsan Yasin Şerhi, Cemalnur Sargut

Ey İnsan Yasin Şerhi, Cemalnur Sargut

Kategori
Yayınevi
Barkod
Ey İnsan - Cemal Nur Sargut
Aynı gün kargo
Ey İnsan - Yasin Şerhi - Cemalnur Sargut
-Kur'ân-ı Kerim Çalışmaları
-Hz. Pirlerin dilinden Yasin sûresi tefsîri
 
Yazar: Cemâlnur Sargut
Sayfa Sayısı: 562
Boyut: 16 x 24 cm 
Basım Yeri: İstanbul
Basım Tarihi: 2014
Kapak Türü: Karton Kapak
Kağıt Türü: İthal Kağıt
Dili: Türkçe 
Dağıtım: Kitap Takipçileri
Temin Süresi: Aynı gün kargo
 
Hz. Pirlerin dilinden Yasin sûresi tefsîri. 
www.kitaptakipcileri.com
Kur’ân-ı Kerîm’in içinde herhalde en çok okunan surelerden biri Yasin Sûresidir. Genellikle Arapça bilmediğimiz ve Türkçe’ye çevrilmiş metinlerden de derinine inemediğimiz Kur’ân-ı Kerîm, raflarda durmak veya anlamadan okumak için değil, okumak, anlamak, tefekkür etmek ve hayatımıza uygulamak için tebliğ edilmiştir. 
Yasin Suresinin zahirî ve batınî mânâlarını içinde barındıran "Ey İnsan”, büyük mutasavvıfların (Ahmed er-Rifâî, Abdülkâdir Geylâni, Hz. Mevlânâ, Sultan Veled, Niyâzi Mısrî, İbn-i Arabî, Ken’ân er-Rifâî, Cîlî v.b.) anlatımlarıyla derinin de derinine inen, Hz. Mevlânâ’nın dediği gibi "İçin içi” olarak niteleyebileceğimiz, hakîkat sırlarının üzerindeki perdeleri kaldıran çok değerli bir eserdir. Cemâlnur Sargut Hanımefendinin günümüz tasavvuf anlayışı ile derlenmiş ve okurlarımızın hizmetine sunulmuştur.www.kitaptakipcileri.com
Yasin Sûresini bir de Hz. Pirlerin yorumlarıyla okumak ümid ediyoruz ki bizleri daha aydınlık ve huzurlu yarınlara taşıyacaktır. 
Amacımız dinin cevizin kabuğu gibi görünen zâhirî yüzünü aralayıp, derinliklerine inerek lezzetli olan öze ulaşabilmektir. Allah en büyük yardımcı ve dosttur. 
Bir Dosttan yorumlar..
Yayın hayatımıza, Cemalnur Sargut’un görkemli çalışması, ‘Ey İnsan’la giren Nefes, anlaşılan, bizi zaman zaman böylesi bilgelik şölenlerine çağırarak, o ‘unutulan hikmet’in izini sürecek. Cemalnur Sargut ve dostları, yayınevine ‘Nefes’ adını koyarken sanırım, ‘ruh’tan hareketle, bilge şiirlerinin de ‘nefes’ veya ‘nutk’ biçiminde ifadelendirmesini dikkate almış, yani diriltici dilin, Rahman’ın soluğu olduğunu ima etmişlerdir. Bu imanın izini sürersek, ilk durağımız, Sargut’un olağanüstü zengin çalışması, ‘Ey İnsan’ bizi karşılar. 
www.kitaptakipcileri.com
Ey insan, geleneksel sözlükte, ‘huruf-ı mukattaa’ denilen ve kimi surelerin başlarında yer alan, ‘Elif’ler, ‘Mim’ler, ‘Ta’ lar, ‘Ha’lardır. Bu anlamda bu şifrelerin anahtarları Peygamberimize ve onun yetkin varisleri olan bilgelere verilmiştir. Sargut bu bilgelerin birikimini bir karınca sabrı ile bir araya getirmiş, getirirken son derece kapsamlı bir ‘kurgu’ oluşturmuş, böylece, ‘Ey İnsan’ anlamına geldiği yönünde bir kuşkunun olmadığı ‘Ya-Sin’in doyurucu bir ‘te’vili’ ortaya çıkmıştır. Te’vil, yine geleneksel sözlüğe göre, ‘evvele (köken) götürmek’tir. 
www.kitaptakipcileri.com
Bizi, Heidegger’in dediği gibi, bir ‘gei-do’ yani, kaynağa götüren her ‘metin’, bir tür yapısöküm gerçekleştirir. Sanılarımızı ve indi düşüncelerimizi siler, kurucu bilgelerin hikmetiyle bizi buluşturur. Bu anlamda, Nefes Yayınları’nın bu ilk kitabı, kusursuz bir ‘te’vil’ girişimidir. Tabi eserin bir alıntılar ve göndermeler derlemesi olarak sunulması, Cemalnur Sargut’un alçakgönüllülüğünden de kaynaklanmaktadır. Buna, o gelenekte ‘edep’ denir. Kenan Gürsoy hocanın deyimiyle, ‘akıl’ da, ‘edep’tir. Edep, insanın kendi kişisel doğasının sınırlarının farkına varması, yaygın ifadesiyle ‘haddini bilmesi’dir. ‘Sen seni bil sen seni’ diyen şair de aynı sırrı söylemektedir. 
 
Ey İnsan’da kastedilen, ‘yetkin (kamil) insan’dır. Nesefi ve Cili gibi bilgelerden de öğreniyoruz ki, yetkin insan’ın prototipi, Peygamber’dir. O’nun nitelikleri, Yasin’de ve onun bu güzelim şerhi Ey İnsan’da söz edildiği üzere Rahmani’dir. O, bir köprü, bir geçittir. Gelenekte ona, ‘berzah’ denir. Öteyi beriye, yeri göğe, varolanı varlığa bağlar. Dünyayı temsil eder. Heidegger’in deyimiyle, bir arzda yaşayan ama göklerle kuşatılan ölümlüleri, ölmeden önce ölüme çağırır ve elimizden tutarak, benliğin karanlıklarından çıkarır. Cemalnur Sargut’un kitapta belirttiği üzere, ‘gelin gibi olup şayet nefsimizden yüz görümlüğü verirsek bize peçesini açan’ Kutsal Kitab’ın kalbinde bu çağrı vardır : ‘Ey İnsan’ Tırnağa aldığım ifadenin adresi, Ey İnsan’ın da referanslarından biri olan Hz. Mevlana’dır. 
www.kitaptakipcileri.com
Sargut bu kapsamlı araştırmasında, Kenan Rıfai’den Hz. Mevlana’ya bir dizi bilgenin manevi ve kültürel haritasında okuru dolaştırmaktadır. Bir Umre gezisinde kendisine bağışlanan bu aşk ateşinin kıvılcımlarıyla belirmeye başlayan Ey İnsan’da Cemalnur Sargut, alışılagelmiş ‘tefsir’ biçiminin dışına çıkarak, bir tür ‘hakikat tefsiri’ diyebileceğimiz ‘dil’in içinden konuşuyor. Bu, İbn Arabi’ye aşina olanlar açısından tanıdık bir dil ve imajlar dünyasıdır, bir soyutlama evrenidir. 
www.kitaptakipcileri.com
Girişte, klasik yöntemlere de uygun biçimde kendisi, Türkçe anlamı, kavram sözlüğü ve özel adlar, sıfatlar dökümü verilen Ey İnsan’ın bir gülün katları gibi iç içe manevi bir çevrimle açılan anlam dünyasına nüfuz edilmeye başlandıkça, nasıl bir gömü ile karşılaştığımızı görmeye başlıyoruz. Benjamin’in dediği gibi bizi ve yaşamı çevreleyen ‘kutsal hale’nin içimizden hissettirmeden, yavaş yavaş çekildiği modern zamanlarda böylesi irfani bir soluk estiren yapıtlara ne kadar çok ihtiyaç var. Bu, ‘dünyanın nuru çekildi’ diyen Heidegger’i de yanlışlayan bir zenginlik. Kitap, buram buram İbn Arabi, Mevlana ve Kenan Rıfai tütüyor. Bu kokular, ötelerden esen bir rüzgarın getirdiği rayihalardır. Sargut’a bu çalışmazsından ötürü minnet borçluyuz.
*Sadık Yalsızuçanlarwww.kitaptakipcileri.com
 
Resulullah şöyle buyurdu: Kur’ân’da bir sure vardır, Allah katında Azime diye anılır. Sahibi de Allah katında "şerif” diye anılır, sahibi kıyamet günü Rebia ve Murdar’dan daha çokları hakkında şefaat eder. O, Yâ-Sin suresidir.
Her şeyin bir kalbi vardır. Kur’ân’ın kalbi de Yâ-Sin’dir.
www.kitaptakipcileri.com
 
Anlamı Ey İnsan demek olan Yâ-Sin suresi, Kurân-ı Kerîm’in üzerinde en çok durduğu surelerden biri olması nedeniyle ayrı bir öneme sahip. Bu önemi dolayısıyla, İslâm tarihinin başlangıcından beri çeşitli kâmil insanlar, mutasavvıflar ve ilim adamları tarafından derinlemesine incelenmiş. Onların her keşfi ve yorumuyla, Allah’ın sonsuzluğu içinde insanın özünü açıklamak mümkün olmuştur. Dolayısıyla Tasavvuftaki iç manasıyla insan olmak ne demektir, beşer nedir kısacası yaradılışla ilgili bütün sorulara cevap aranmıştır ve bu arayış insanı Kur-ân’ın tam kalbine yani Yâ-Sin suresinin derin ilmine götürmüştür.www.kitaptakipcileri.com
Bu eserle, Yâ-Sin suresinin iç manasını tefekkür ederken, Kuran-ı Kerîm’in bütünü hakkında derin bir ilmin yolculuğunun kapıları açılmış oluyor.
Okuyanları kendi iç manasına yani kendi özüne götürecek olan bu yolculuktaki rehber olan "Ey İnsan” kitabı başta Hz. Peygamber olmak üzere, bütün kâmil insanların, mutasavvıfların ve ilim adamların yorum ve görüşleriyle oluşturulmuştur. Bu özelliği ile de bu çalışma değişik birçok yorumun aslında yine tek bir manaya götürdüğünü göstermektedir. Bu da "Ey İnsan” yani insanın yaradılış sırrını anlamaya götürmektedir. O’da,İstedim ki bilineyim; diyen yüce yaratıcının sözüdür.
www.kitaptakipcileri.com
ÖNSÖZ
 
Sevgili Dostlar,
 
Beş senedir bize lütuf olan Yâ-Sin sûresini Peygamberin şeksiz şüphesiz vârisi olan kâmil insanların tefsirleri ve Müslümanların kutsal kitabı Kur’ân-ı Kerîm’i anlamak için ömürlerini adamış ilim adamlarının yorumlarından tefekkür etmeye çalışıyoruz.
 
Gönlümüzde ve aklımızda inanılmaz ufuklar açan ve çalışan gurubu bu kesîf âlemden lâtîf âleme çekip, gaybdan huzurun dikkatine ileten bu gayret haddimiz olmadan bizi sizlerle çalışmamızı paylaşmaya sevk etti. Kur’ân-ı Azîmü’ş-Şân Hz. Mevlânâ’nın buyurduğu gibi ‘gelin gibi olup şâyet nefsimizden yüz görümlüğü verirsek bize peçesini açar’ ümidiyle aynı zamanda hâl etmeye çalıştığımız bu zevkli senelerde hayatımızın en diri zamanını yaşadığımızı söylemek isterim. An’dan ibâret olan, "Kun feyekûn” olan Zaman kavramı sadece Kur’ân’ın zevki ile idrak edilebilir oldu.
 
Yüce Allah Zât’ına sırāt olan tevhîd anlayışını devre devre de olsa yaşanır hâle geçirdi. Binlerce şükürler olsun.
 
Diliyoruz ki, bu çalışma herkesi Kur’ân’ın engin derinliğine ve zevkine yönelterek okuduğumuz âyetlerin tefekkürünü yapmaya teşvik eder. Zîrâ iman ve idrak ediyoruz ki Kur’ân-ı Kerîm’in her bir kelimesi bir mûcize olup, insanı derin ufuklara çekebilecek güçtedir. Çalışırken bir çok âyete insân-ı kâmillerin her keşfi ve yorumunun uyduğunu gördük. Bunun nedeni âyetlerin Allah’ın sonsuzluğunu idrak ettirircesine hudutsuz mânâlar ihtivâ etmesidir.
 
Velhasıl ilk umre seyahatimizin son gününde aşk kıblesine secde ederken okunan Yâ-Sin sûresi ile "Ey İnsan!” hitâbını duyup beşerlikten insan olma seviyesine çıkmaya çalışan bizler, kendimizi adam etmek gayesiyle yaptığımız bu çalışmada mest olup onu sizlerle paylaşmak cesaretini gösterdik.
 
Hatalar ve yanlışlar dâimâ nefsimizdendir. Allah cümlemizin yardımcısı olsun. Âmin.
 
*Cemâlnur Sargutwww.kitaptakipcileri.com
Bu ürüne ilk yorumu siz yapın!
Bu ürünün fiyat bilgisi, resim, ürün açıklamalarında ve diğer konularda yetersiz gördüğünüz noktaları öneri formunu kullanarak tarafımıza iletebilirsiniz.
Görüş ve önerileriniz için teşekkür ederiz.
Ey İnsan Yasin Şerhi, Cemalnur Sargut Ey İnsan Yasin Şerhi, Cemalnur Sargut, Ey İnsan Kitabı- Yasin Şerhi - Cemalnur Sargut- -Kur'ân-ı Kerim Çalışmaları--Hz. Pirlerin dilinden Yasin sûresi tefsîri-Yazar: Cemâlnur Sargut Nefes Yayınları- Sayfa Sayısı: 562- 19. Baskı.-Kuranı KErim Çalışmaları- Tasavvuf, Kitap, Yasini Şerif, Şerhi, Tefsiri, Ey İnsan’da kastedilen, ‘yetkin (kamil) insan’dır. Nesefi ve Cili gibi bilgelerden de öğreniyoruz ki, yetkin insan’ın prototipi, Peygamber’dir. O’nun nitelikleri, Yasin’de ve onun bu güzelim şerhi Ey İnsan’da söz edildiği üzere Rahmani’dir. O, bir köprü, bir geçittir. (Ahmed er-Rifâî, Abdülkâdir Geylâni, Hz. Mevlânâ, Sultan Veled, Niyâzi Mısrî, İbn-i Arabî, Ken’ân er-Rifâî, Cîlî v.b.) anlatımlarıyla derinin de derinine inen, Hz. Mevlânâ’nın dediği gibi “İçin içi” olarak niteleyebileceğimiz, Elif Kitabevi Konya,, Nefes Yayınları, Tefsir Ey İnsan - Cemal Nur Sargut
Ey İnsan Yasin Şerhi, Cemalnur Sargut

Tavsiye Et

*
*
*
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.