Dua Terapisi, Esma Sayın

Dua Terapisi, Esma Sayın

Kategori
Yayınevi
Barkod
Dua Terapisi Kitabı - Nesil
Aynı gün kargo
Dua Terapisi - Esma Sayın

Yazar: Yrd. Doç. Dr. Esma Sayın
Sayfa Sayısı: 192
Boyut: 14 x 21 cm 
Basım Yeri: İstanbul 
Basım Tarihi: 2014
Kapak Türü: Karton Kapak
Kağıt Türü: İthal Kağıt
Dili: Türkçe 
Dağıtım: Kitap Takipçileri
Temin Süresi: Aynı gün kargo

"Dua ibadetin özüdür” buyurur İslâm Peygamberi (a.s.m.). Bu hadisin bildirdiği üzere, dua ile, kul hem kendi kulluğunu teyid, hem de âlemler Rabbinin ulûhiyetini ilan eder. İnsanın O’nu, kendisini ve bütün kâinatı nasıl tanıdığı, duasına bakarak anlaşılabilir. Her insan, duası kadar kuldur. www.kitaptakipcileri.com

Duanın kul ile Rab arasında kurduğu bu sağlam ilişkinin, insanın kendi iç dünyasına bakan bir yönü de vardır. Duasıyla kul-Rab ilişkisini doğru şekilde kurduğu ölçüde, insanın kendi iç dünyasının taşları da yerli yerine oturur. Bu ise, hayatın karşımıza koyduğu soru, sorun ve açmazlar karşısında duayı iç dünyamızın yaraları için bir tedavi imkânına dönüştürür.
Dua Terapisi, duanın işte bu ‘tedavi edici’ boyutunu ele alıyor. İnsanın dua yoluyla Rabbiyle kurduğu temasın ruhen, manen ve psikolojik olarak sağladığı tedavi edici imkânları, tasavvufun ve psikolojinin bakış açısını kullanarak örneklerle anlatıyor. Ruh yaralarını dua ile tedavi etmek isteyenler için, okunması gereken bir kitap.
www.kitaptakipcileri.com
"Dua eden insan bir yandan Allah’a olan köklü bağlılığını itiraf ederken, aynı zamanda O’nun yüce kudretine duyduğu çok derin itimat ve güveni teyid eder. Bu bakımdan dua, bir dindarlık tezahürü olmanın yanısıra, ruh sağlığının da bir ön şartı olarak görünmektedir. Bu bağlamda, duanın manevî terapisini ruh sağlığının bir anahtarı niteliğindedir.” www.kitaptakipcileri.com

Yatmadan önce, namazdan sonra hatta aklımıza gelen her an... Hepimiz ellerimizi O'na açıp isteklerimizi O'na iletiriz. Peki bu ibadetin psikolojik sıkıntılar üzerindeki etkisi neler? Esma Sayın'ın Dua Terapisi kitabı duanın manevi tedavi işlevine dikkat çekiyor.
Müminin en güçlü silahı dua. Ancak dua yalnızca bir ibadet değil. Kişiyi hem Rabb'iyle hem de kendi iç dünyasıyla barıştırmada bir vesile. Birçok psikolog ve psikiyatr duanın ruhsal problemleri çözmeye olumlu etkisi olduğu görüşünde. İlahiyatçı Yrd. Doç. Dr. Esma Sayın da duanın bu iyileştirici gücüne kayıtsız kalamamış, 'Dua Terapisi' adıylabir kitap yazmış. Hakkâri Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Sayın, yüksek lisansını din psikolojisi doktorasını da tasavvuf tarihi alanında yapmış. Nesil Yayınları'ndan çıkan kitap, duanın psikolojik ve tasavvufi anlamdaki iyileştirici gücünü anlatıyor.www.kitaptakipcileri.com

"Dua ettiğimiz anda bizler, beden ve nefis kafesinden kurtularak aynı aşk ve ölümü yaşadığımız anki özgürlüğümüze kavuşuruz. Dua; kendimizi Rabb'imize özü-sözü bir, en şeffaf, yalın ve samimi halde ifade etmenin özgürlüğünü yaşadığımız andır. Dua ederken, yalan söyleyemeyiz; kendimizi saklayamayız ve yalnızlaştıramayız. Bu nedenle dua; aynı aşk ve ölüm gibi hem vazgeçilemez hem de kaçınılmaz en vefalı dostumuzdur." diyor Sayın, kitabında. Kitapta stres, depresyon, gelecek kaygısı, güvensizlik gibi ruhi bunalımlara soru-cevap şeklinde dualarla çare aranıyor.
www.kitaptakipcileri.com
Mahkûmlar, ev hanımları ve öğrencilerin sorularını cevapladı
www.kitaptakipcileri.com
Başlıklar ve sorular, mahkûmlar, öğrenciler, ev hanımları gibi çok farklı kesimlerden insanın merak ettiği konulardan oluşuyor. Zira Esma Sayın, Bolu Yarı Açık Cezaevi'nde vaizelik görevini yaparken cezaevindeki mahkûmlar, Hakkâri Üniversitesi'nde hocalık yaparken fakültedeki öğrenciler, camilerdeki vaizelik görevinde de camideki dinleyicilerin kafalarında oluşan soru işaretlerinden çıkmış yola. Gerek mahkûmların üzerinde gerek farklı meslek dallarının ve yakın dostlarının üzerinde duanın manevî terapisinin güçlü etkilerini fark etmiş. "Ruh yaralarını dua ile tedavi etmek isteyenler için, okunması gereken bir kitap..." diyor, Sayın.
www.kitaptakipcileri.com
***

'Dua, kulun Allah'a itimadının göstergesidir'

Duanın kul-Rab ilişkisiyle olduğu kadar kişinin kendi iç dünyasına dair meselelerle de yakından ilgili olduğu görüşünde Esma Sayın. Ona göre, "İnsan Rabb'ine yaklaştıkça iç dünyasında da taşlar yerli yerine oturuyor. Bu anlamda dua hayatın karşımıza koyduğu sorun ve açmazlar karşısında iç dünyamızın yaralarını sarmak için bir tedavi niteliğinde. Dua eden insan, bir yandan Allah'a olan köklü bağlılığını itiraf ederken, aynı zamanda O'nun yüce kudretine duyduğu çok derin itimadı teyit eder. Bu da kişiyi gereksiz kaygı ve korkulardan arındırır. Bu bakımdan dua, dindarlık tezahürü olmanın yanı sıra ruh sağlığının da anahtarı."
www.kitaptakipcileri.com
Dua vaktiniz olsun

Dua, ihmale gelmez. Ancak günlük hayatın akışı içinde duayı ihmal ediyor, bazen namazdan sonra bile dua etmeden kalkabiliyor, "Duanız olmasaydı, ne ehemmiyetiniz vardı." ayetini unutuyoruz. Çocuklarımıza da yeterince öğretemiyoruz. Hal böyle olunca onlar da kulluğunu Rabb'ine arz edecekleri eşsiz bir ibadetten mahrum kalıyorlar. Bu yüzden herkesin mutlaka bir dua vakti olmalı. Hiç olmazsa günde 15 dakikamızı duaya ayırmayı unutmayalım. Bu dua saatine çocuklarımızın da iştirak etmelerini sağlayarak, onları bir müminin en güçlü silahından mahrum bırakmayalım. Aklına gelen, gönlünden geçen duaları paylaşmaları hem onları Rabb'ine yaklaştırır hem de aile içindeki huzur ve muhabbeti artırır.

***

Bu ayetlerle dua edin

Kitapta çeşitli dua ve hadis kitaplarından alıntılara da yer verilmiş. Ancak ruhi bunalım ve sıkıntılara en güzel çareler yine ayetlerde gizli. Bunlar da ihmal edilmemiş. Çağımızın hastalığı stres, sıkıntı ve depresyona son vermek için Taha Sûresi'nin "Rabbi'ş-rahlî sadrî ve yessir lî emrî vahlül ukdeten min lisânî yefkahû kavlî. (Rabb'im göğsümdeki sıkıntılara inşirah ver. Sıkıntılarımı huzur ve mutluluğa dönüştür. İşlerimi kolaylaştır. Dilimdeki bağları çöz ki, işitenler sözlerimi anlasınlar.)" ayetleri okunabilir mesela.

Sabır ve şükürsüzlük engelini aşmak için Araf Sûresi'nin "Rabbena efriğ aleynâ sabran ve teveffenâ müslimîn (Rabb'imiz! Sabır yağdır üzerimize ve Müslüman olarak canımızı al)." ayetleri tavsiye edilmiş kitapta.

Modern dünyanın karmaşasında istikameti şaşırmak bir müminin en büyük kâbusu. Bu korkunun çaresi de farz namazlarda okuduğumuz Fatiha Suresi'nin ayetlerinde gizli: "İhdina's- sırâta'l- müstekîm, sırâta'l-lezîne enamte aleyhim gâyri'l mağdûbi aleyhim vela'd- dâllîn.(Bizi doğru yola hidayet et. Kendilerine nimet verdiklerinin yoluna. Öfkene uğramışların ve sapmışların yoluna değil.)"

Tedaviye psikolojik katkı

Depresyon, anksiyete, duygu durum bozukluğu, gelecek kaygısı, öğrenilmiş çaresizlik, günahkârlık ve güvensizlik duygusu, obsesif bozukluklar, panikatak, aşağılık ve yükseklik kompleksi, anormal davranış kalıpları, bağlanma, kişilik ve dikkat bozukluğu... Tüm bu sorunları duanın manevî terapisiyle, psikolojik ve tasavvufî açıdan tedavi imkânlarını gösteriyor, Sayın. Kitap, duanın sadece tedavi edici yönüyle de ilgili değil. Hangi durumlarda hangi duaların okunması gerektiğini anlatarak, çeşitli tavsiyeler de veriyor. Ruh sağlığı, muhabbet ve mutluluğun anahtarından sığınma ve korunma hatta ahlakı güzelleştirmeye yardımcı dualar bile var kitapta.

Kitabın konusu; okunması sünnet veya farz olan bazı dualar (çünkü bunlardan bazılarını ibadetlerimiz esnasında okumamız emr-i ilahiyle üzerimizde vazife) ve bu duaların hayatımızdaki ruhsal problemlerin tedavisinde nasıl kullanılabilecekleri...

Tabii bu duaların çoğunluğu (Kur’an, Bediüzzaman’ın Mucizat-ı Kur’aniye Risalesi’nin başında beyan ettiği gibi, aynı zamanda bir "kitab-ı dua” olduğundan) ayet-i kerime meallerinden oluşuyor. Bunların arasına bazı bazı, Kur’an’da geçmeyen, ama Fahr-i Kainat Efendimiz’in (a.s.m.) sık sık okuduğu ve okunmasını tavsiye ettiği dualar da var. Onlara da bazı başlıklar altında, bazı psikolojik rahatsızlıkların tedavi yöntemleri içinde yer verilmiş. Bu dualar vasıtasıyla belki diğer ayet-i celile mealleri de bir derece şerh edilmiş, izah edilmiş. İlk müfessirin (a.s.m.) dilinden ayetlerin nasıl izah olunabilecekleri nakledilmiş.

Yazarının din psikolojisi ve felsefe alanlarında eğitim aldığı, ayrıca ilahiyatçı da olduğu düşünülürse; ulaşmak istediği hedefi anlamak güç değil. Yazarımız, bu yıldız misal dualarla (dua etme seanslarıyla) insanların ruhsal sorunlarına da çözüm bulabileceklerini göstermeye çalışıyor. Belki tasavvufta seyr u sulük içinde çok önemli bir mevkide olan "zikir” kavramını, bu terminoloji içinde bizlere anlatmaya gayret ediyor. Öyle ya, "zikir” dediğimiz de mübarek, şifalı, sırlı kelam-ı şerifleri kuşanarak topluca dua etmekten başka nedir?

Kitabı, çıkış noktası itibariyle çok orijinal buldum. İyi bir proje, orijinal bir fikir geliştirilmiş. Zira ben de inanıyorum ki; duaların psikolojik rahatsızlıklarımıza tedavi etkisi/etkileri vardır. Hatta belki ehl-i tasavvufun zikre bu kadar ehemmiyet vermeleri, işte o duaların kalplerinde yaptıkları iyileştirme, güzelleştirme içindir.
www.kitaptakipcileri.com
Fakat burada da yıllardır yaptığımız bir yanlışı da bir nebze izah etmek gerek. Ruh hastalıklarına "ruh hastalıkları” diye tesmiye etmek doğru değil. Zira ruh, hasta olmaz. Hasta olan ve Kur’an’da da tedavisi ve temizlenmesi emredilen aslında nefistir. Bu yüzdendir ki, Arap kardeşlerimiz çok isabetli bir ifadeyle bu bilim dalını (yani psikolojiyi) "ilm-ü nefs” diye tesmiye ediyorlar. Nefsin ıslahıyla bu rahatsızlıkların giderilebileceğini düşünüyorlar. Kaynağı o görüyorlar.

Bu noktadan bakınca hem tasavvufun, hem de psikolojinin ulaşmak istedikleri nokta aynıymış gibi duruyor. İkisi de nefsin (yalnız nedense psikoloji, bir büyük hata olarak bu hastalıklardan dolayı ruhu suçlamayı tercih ediyor) hastalıklarını, sapkınlıklarını ve yaralarını tedaviye çalışıyorlar.

İşte Esma Sayın Hocamız da bu noktada iki bilim dalının (belki tasavvufu ilim, psikolojiyi bilim saymak daha doğru olur) vahyin ışığı ekseninde birleşebileceklerini ve ortak hareket edebileceklerini gösteriyor. İkisinin arasındaki sıkı irtibata, psikolojide rahatsızlık olarak tarif edilen bir şeyin, dua eğitimi içinde tedavisi bulunduğuna dikkatimizi çekiyor. Zaten dua etmemizin en birinci nedeninin; "Onun bize değil, bizim Ona ihtiyaç duymamızın ilanı” olduğunu ortaya koyuyor. Kitap bu yönüyle hakikaten orijinal bir fikrin nakkaşı...

Fakat yine de üslup konusunda bir iki söz söylemeden geçemeyeceğim. Bilmiyorum neden, diyanetin rahle-i tedrisinden geçen hocalarımızın üslubu pek birbirine benziyor. Cümle kuruşları, cümlede kullandıkları fiiler, ekler, terkipler... Tamamen aynı gibi. Bence ilahiyatçı hocalarımız artık bu üsluptan bir nebze sıyrılmalı ve daha sanatlı metinler üzerinde çalışmalılar. Belki daha modern bir dil kullanmalılar. Allah’ın yolunca çağırmak "hikmet” istiyor. O hikmet de bazen "değişiklik” arzu ediyor.
Nasihatlerini veya bilgilerini daha heyecanlı, daha sıcak, daha okura yakın bir beyan ile anlatmaya paha biçilebilir mi? Kitaba haddim olmayarak sunabileceğim tek eleştiri belki de bu. Neyse, yazıyı çok uzatmayalım. Faydalı bir kitap tavsiye ettiğimi düşünüyorum. Herkese güzel okumalar...www.kitaptakipcileri.com
Bu ürüne ilk yorumu siz yapın!
Bu ürünün fiyat bilgisi, resim, ürün açıklamalarında ve diğer konularda yetersiz gördüğünüz noktaları öneri formunu kullanarak tarafımıza iletebilirsiniz.
Görüş ve önerileriniz için teşekkür ederiz.
Dua Terapisi, Esma Sayın Dua Terapisi, Esma Sayın, Dua Terapisi Kitabı- Esma Sayın, Yazar: Yrd. Doç. Dr. Esma Sayın,Nesil Yayınları, Elif Kitabevi Konya, Kuran ve Dua ile Tedavi, Gizli Telkınle Kuran Tedavisi, Dua ile Ruhsal Tedavi, Psikoloji, Pkiyatr, Dua Havas, tılsım Vfk, Peygamberimiz, Hadis, Dualar, Sahih Dua, Kitabın konusu; okunması sünnet veya farz olan bazı dualar (çünkü bunlardan bazılarını ibadetlerimiz esnasında okumamız emr-i ilahiyle üzerimizde vazife) ve bu duaların hayatımızdaki ruhsal problemlerin tedavisinde nasıl kullanılabilecekleri..., Nesil Yayınları, Dua Havas Dua Terapisi Kitabı - Nesil
Dua Terapisi, Esma Sayın

Tavsiye Et

*
*
*
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.