Aşk Terapi, Prof. Dr. Nevzat Tarhan

Aşk Terapi, Prof. Dr. Nevzat Tarhan

Yayınevi
Barkod
Aşk Terapi Kitabı - Nevzat Tarhan
Vitrin Katagorisi
Aynı gün kargo
Aşk Terapi - Prof. Dr. Nevzat Tarhan
"Aşksız olma ki ölü olmayasın
Aşkla öl ki diri kalasın"
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu kez bizleri aşk üzerine düşünmeye, aşkın gerçekte ne olduğunu anlamaya, zorluklarıyla birlikte oldurucu, olgunlaştırıcı yönlerini keşfetmeye davet ediyor. Başta Hz. Mevlana’nın Mesnevi’si olmak üzere Doğu’nun bilgeliğini taşıyan eserlerden, isimlerden aktardığı hikâyelerle, hikmetlerle başa geldiyse büyük bir lütuf olan aşkı sağlam bir ilişkiye dönüştürmeye yönelik tavsiyelerde bulunuyor.
Leyla ile Mecnun bugün yaşasalardı neler olurdu bilmiyoruz ama bugünün Leyla ile Mecnunları bu kitapta kendilerinden çok şey bulacak.
SİTE: www.kitaptakipcileri.com
Yazar: Prof. Dr. Nevzat Tarhan
Genel Yayın Yönetmeni: Emine Eroğlu
Editör: Sevak Akbıyık
Kapak Tasarım: Ravza Kızıltuğ
Katagori: Kişisel Gelişim - Evlilik - Sevgi/Aşk 
Sayfa Sayısı: 208
Boyut: 14 x 21 cm 
Basım Yeri: İstanbul
Basım Tarihi:  2014
Kapak Türü: Karton Kapak
Kağıt Türü: Kitap Kağıdı
Dili: Türkçe 
Dağıtım: Kitap Takipçileri
Temin Süresi: Aynı gün kargo
SİTE: www.kitaptakipcileri.com
"Aşk imiş her ne var âlemde
İlim bir kıyl ü kāl imiş ancak...

Aşk nedir?
Tanımını yapmak çok zor.
Çünkü o sevene göre, sevilene göre, zamana, koşullara göre değişiyor.
Ama değişmeyen bir şey var. Aşk müthiş bir bağlanma enerjisidir. İçinde uçarcasına mutluluğu, hüznü, kaybetme korkusunu, melankoliyi, tutkuyu, öfkeyi, kendinden vazgeçme halini barındıran bir duygular çeşnisidir.
Âşıklık hali kolay mıdır? Büyük ihtimalle hiçbirimiz buna "kolaydır” diyemeyiz. Ama hiçbirimiz de ondan kaçamayız. Çünkü onsuz olamayız.SİTE: www.kitaptakipcileri.com
Üstelik aşk tüm zorluğuna rağmen insanı çoğaltan, olgunlaştıran, incelten, sadece sevdiğiyle değil, kâinatla bütünleştiren bir tecrübe değil midir? 

Hz. Mevlana diyor ya:

Aşksız olma ki ölü olmayasın
Aşkla öl ki diri kalasın

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu kez bizleri aşk üzerine düşünmeye, aşkın gerçekte ne olduğunu anlamaya, zorluklarıyla birlikte oldurucu, olgunlaştırıcı yönlerini keşfetmeye davet ediyor. Başta Hz. Mevlana’nın Mesnevi’si olmak üzere Doğu’nun bilgeliğini taşıyan eserlerden, isimlerden aktardığı hikâyelerle, hikmetlerle başa geldiyse büyük bir lütuf olan aşkı sağlam bir ilişkiye dönüştürmeye yönelik tavsiyelerde bulunuyor.
Leyla ile Mecnun bugün yaşasalardı neler olurdu bilmiyoruz ama bugünün Leyla ile Mecnunları bu kitapta kendilerinden çok şey bulacak.
-Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın yanıtı "Evet”. Son kitabı ‘Aşk Terapi’ de aşk oyununun kurallarından "İlk görüşte aşk gerçek mi?” sorusunun yanıtına, evlilikten ilahi aşka tüm halleri gözler önüne seriyor.
SİTE: www.kitaptakipcileri.com
‘Mesnevi Terapi’, ‘Yunus Terapi’ kitaplarının ardından aslında bu baskı sayısı sürpriz değil. Ama bu kez ilgiden emin olmasının başka bir nedeni daha var. Nöropsikiyatri Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Tarhan kitabını yazarken, dünyada özellikle son beş senede antidepresan kullanımının arttığı gerçeğinden yola çıkmış. "İnsanlar ruhsal açıdan yaralı, mutluluk peşindeler. Aşkı anlatan, aşk kavramının içini dolduran kitaplara ihtiyaç var” diyor. Bu nedenle kitabında aşkın derinliklerine dalıyor, hem aşkla ilgili bilimsel verileri, hem de içine düşülen psikolojik açmazları, çıkış yollarını anlatıyor. "Peki sizin için aşk nedir?” sorumuza yanıtı ise şöyle: "Aşk kelimesi sarmaşıktan gelir ve bence en güzel tanımı da bağlanma becerisidir. Kişi soyut değerlere inanma seviyesini geliştirir-se, ilahi aşkta da daha başarılı olur.”

Tarhan’ın bundan önce yazdığı ‘Mesnevi Terapi’ ve ‘Yunus Terapi’ ile ‘Aşk Terapi’ bir üçleme. Kitapta ego ve aşk ilişkisi, merhamet, şefkat ve aşk üçgeni, aşk sarhoşluğu tehlikesi, eski aşklar ile modern zaman aşklarının farkı gibi konular, hikâyelerle beraber yer alıyor. Tarhan, aşkın ’10 kadim sırrı’nı açıklıyor, ‘en doğru hali’ne rehberlik ediyor.Prof. Dr. Nevzat Tarhan 

Kitaplarına en büyük ilgiyi gösterenler, Türkiye’deki kişisel gelişim kitapları okurlarının çoğunluğunu oluşturan kadınlar. Tarhan’a göre bu çok normal. "Erkek algısı aşka erotik, kadın algısı romantik bir anlam yüklüyor. Kadın ve erkek beyni farklı çalışıyor. Kadınların mutlu olma ihtiyacını karşılama biçimi, huzur duymak ve sevilmektir. Ancak erkeklerin aşkı bilmemesi burada risk oluşturuyor. Aşkın bir tarafı daha acemi kalıyor” diyor. Tarhan’a göre evlilik ve ilişkilerde rastlanan en büyük sorun, kadın psikolojisinden anlamayan erkekler. "Çiftlere verdiğimiz terapide, erkeklere kadının psikolojisi anlatıldığında birçok evlilik kurtuluyor” diye açıklıyor. Tarhan’ın ‘AşkTerapi’ kitabı, ilişkisinde sorun yaşayanlara, ilişkisi olmayanlara ve evli çiftlere rehberlik edecek türden; tam da aşkta zarar görmeden aşkı yaşamanın yollarını arayanlara göre.
-Aşk üzerine çalışıyorsunuz sürekli, neden? 
Aşk kurbanları yüzünden olsa gerek. İnsan psikolojisi ve davranışları üzerine çok kitap yazdım. Aşk 15-20 yıldır bilimin menziline girdi. Aşk hastalığına yakalananlar rahatlıkla tedavi edilebiliyor. Aşk saplantılı ve kontrolsüz yaşandığında patolojik bir mesele haline geliyor ve bunu kontrol etmek ve doğru yaşamayı öğretmek önemli benim için. 

Doğru söylüyorsunuz, aşkta çizginin bir yanı mutlu diğer yanı hasta ediyor... 
Kontrolünü kaybediyor kişi ama bu önlenebilir bir şey. Âşık olduğunuzda hayatınızı pozitif yönde etkileyebilirsiniz. 

Aşk sürekli devam edebilen bir şey mi, yoksa bir ömür biçmek mi gerek? 
Aşk bir yolculuktur ve kontrol edebilirseniz hayat boyu tek bir kişiye âşık olarak kalabilirsiniz. Ama şöyle düşünün; aşk bir enerjidir ve onu doğru yönetebilmeniz gerek, yönetemezseniz elinizde patlayacak bir bombaya döner. Aşkı yönetebilmenin 10 kuralı var. Bu kuralların her birini uygularsanız aşkı en kaliteli şekilde yaşar ve sürdürebilirsiniz. 

Biz o 10 kuralı alıp gidelim o halde... 
Keşke o kadar kolay olsaydı. Maddeler basit gibi görünüyor ama yapabilmek kendini eğitebilmekten geçiyor. Olması gereken aşka ‘otantik aşk’ adını verdim. 
SİTE: www.kitaptakipcileri.com
Neden otantik aşk, ne ifade ediyor? 
Aşk bir çeşnidir, içinde her duyguyu barındırır. Korku, kıskançlık, heyecan, acı, mutluluk... Tüm bu duyguları arındırabilirsen saf olan aşka ulaşabilirsin. İşte o saf aşka "Otantik aşk” dedim. 

Bediüzzaman’ın "Aşk çekici bir güzelliğe yönelmiş çılgın bir cezvedir” sözü ne anlatır? 
Buna en güzel örneği yıllar evvel GATA’daki olayla anlatabilirim. Bir yüzbaşının karısı hastalandı, tedaviye aldık ama hastalığı ilerledi ve iki üç gün içinde o genç kadını kaybettik. İki küçük çocukları vardı. Yüzbaşı birkaç gün sonra intihar etti. Karısına çok âşıktı ve çılgın cezveye düştü, onsuz yapamayacağı için kendini öldürdü. Demem şu, aşkı sonsuzlaştırmak ve onun anısını yaşatarak, çocuklarına aktarmak ve bir gün yanına gideceği günle motive olarak yaşamalıydı. 10 maddede anlatmak istediğim yaşadığın aşk artık somut değilse onu somutlaştırmayı da bilmelisin. 

'4M1Y' KURALI NE DEMEK?

Eşinizi kaybettiniz, aşka kafa yoran bir psikiyatrsınız. Siz nasıl başa çıkıyorsunuz?  
2005’de ‘Kadın Psikolojisi’ adında bir kitap yayımlamıştım. Karım "Bu kitabı benim sayemde yazdın” demişti. Gerçekten de öyleydi. Kadını ve erkeği tüm açıklığıyla konuşabilen bir çifttik, uyumluyduk. Eşimi kaybettikten sonra aşk olgusuna daha çok kafa yormaya başladım. Ve araştırmalarım sonunda fark ettim ki benim de çok hatam olmuş ona karşı... 



Pişmanlık hissi mi yaşıyorsunuz?
Hayır, artık değil. O bendim ve hatalarıyla, güzellikleriyle iyi bir ilişki yaşadık. 

Nasıl mücadele ediyorsunuz, bu duyguyla?
Evde bana onu hatırlatan bir köşe var. Sürekli kullandığı eşyalar, okuduğu kitaplar... Aşkınızı kaybetmekle başa çıkmak, daha bilinçli yaşamayı gerektiriyor. Artık başa çıkabiliyorum ve ona kavuşacağım zamanı bekliyorum. 

Aşkta rol paylaşımları hakkında ‘4M1Y’ kuralı diye bir şey getirmişsiniz, nedir açılımı? 
4 M; melek, mutfak, muhabbet ve meslek. 1 Y ise, yatak odası rolleri. Melek rolü annelik ve babalık görevlerini içeriyor. Muhabbete zaman ayırmayan ilişkiler biter. Meslek ise evde geçerli bir rol değildir. Yönetici bir eş gün içindeki alışkanlıklarından ötürü eşini evde yönetmeye kalkarsa o aşk zamanla kaybolur. İşkadını, işadamı kimliklerini evde bırakmak zorunludur. Ve yatak odasında tüm kimlikleri bırakmak gerekir. 
SİTE: www.kitaptakipcileri.com
Bunun için de özel bir bilgi var mı? 
Aşkı besleyen en önemli şey sekstir. Kadın ve erkek bunu iyi idare etmeli. Erkek görüntüden etkilendiği, kadınsa dokunulmaktan hoşlandığı için seks güdümü harekete geçer. Özel bir bilgi değil, eskilerin dediği gibi "Kadın yatak odasında kabare kızı gibi olmalıdır.” Eğer yatak odası karanlığa gömülürse aşk bir süre sonra eski heyecanını kaybeder. 

AŞKIN GÖZÜ KÖR MÜDÜR?

Ya saplantılı aşkların içinden nasıl çıkılacak? 
Beyin böyle durumlarda bağımlıların gösterdiği tepkileri gösteriyor. Madde bağımlıları uyuşturucuyu nasıl istiyorsa, o kişiyi öyle isteme hali oluyor. Beynin bir bölgesi istem dışı çalışarak hatalı komut veriyor. Vakalarımdan bir tanesi teyzesine âşık olmuştu ve o sırada teyzesi evlenmek üzereydi. Kişi cinayete varacak tepkiler göstermeye başlamıştı. İki ay içinde ilaç destekli tedaviye aldık. İşte "Aşkın gözü kördür” lafı da buradan çıkmıştır. Beyin gerçeklik testi yapamadığından hayal, madde ve rüya gerçekliğini birbirinden ayıramaz oluyor.  

"Tek gecelik aşk” deriz mesela... Peki, ne diyeceksiniz bu konuda? 
‘Hatalı kullanım’ diyorum. Çünkü aşk birçok konuyu içinde barındırır. Seks, muhabbet, şefkat, sadakat gibi... Tek başına seks, sekstir sadece. Tek gecelik seks yaptığınız biri için kendinizi ateşe atar mısınız? Cevabı her şeyi açıklıyor...

İlk görüşte aşk gerçek mi, bir yanılgı mı sizce? 
İlk görüşte aşk, sevgi ihtiyacı yüksek kimselerde daha sık görülen bir durum. Kişi zaten arayış halindedir. İdealize ettiği, hayalini kurduğu sevgiliyi ilk gördüğü kişiye yükler, yani onun düşüncesiyle ‘âşık’ olur. Bu yüzden tehlikelidir bu tür ilişkiler. Ailesinden beklediği ilgiyi göremeyenlerde de sıklıkla görülür ya da dış görünüşe odaklanan kişilerde... 

Garip değil mi, nasıl olur da hiç tanımadığı-mız biri için kalbimiz atmaya başlar? 
Hayalimizdeki kişi, beklentilerimizin ve çevremizin oluşturduğu kodlarla, o kişinin davranış ve duygu kalıplarının kesişiminden doğar... İşin ilginç yanı, bu seçim çok da farkında olduğumuz bir karar verme süreci değildir, aslında. Çünkü bu tercihlerimizi çoğunlukla psikolojik ihtiyaçlarımıza göre yapıyoruz. 

Aşk konusu çok uzun ve kapsamlı... Bu yüzden son bir soru soracağım, nedir aşk? 
Ah bir bilsem... Aşk denizine girdik çırpınıyoruz. Aşkın ne olduğunu tam anlamıyla öğrenmek sanırım mümkün değil. 

Mevlâna gibi hamken pişecek, yanarak olgunlaşacak ve bizi saf aşkla tanıştıracak 10 kurala bir bakalım...
 
Kural 1: En az kendini düşündüğün kadar eşini de düşün. 
Kural 2: Davranışlarınızın doğal sonucunu yaşayın. Mesela eşiniz size hakaret ettiyse özür dilemesi gerektiğini ona hissettirin. 
Kural 3: Şefkatli olmak mecburi. 
Kural 4: Ağlamanın sorun çözmeyeceğini bilmek zorundasınız. Ağlamak sorun çözmek için kullanılıyorsa ilişkiyi kötüye kullanıyorsunuz demektir.
Kural 5: Sözlerinizin ve davranışla-rınızın sorumluluğunu üstlenin. 
Kural 6: Kontrol edemediğin ya da gücünün yetmeyeceği bir şeye âşık olduysan eğer kavuşma imkânı olmadığı için ömür boyu aşk kurbanı olarak yaşayacağını kabullen. 
Kural 7: Sevdiğinle çatışma yaşıyorsan dürüst ol ve mücadele et. Duyguları bastırmak yerine tartışmaya açık ol. Eşinin seni üzen davranışlarını içinde yaşamak yerine onunla paylaşmak her şeyi telafi eder. SİTE: www.kitaptakipcileri.com
Kural 8: Eskimeyen aşkların püf noktası birbirlerine sürekli soru sormasıdır. "Bugün nasıl hissediyorsun, ölmeden önce 
nereleri görmek istersin, seni bugünlerde en çok ne kızdırıyor?” Eşinin duygu durumunu ve hayattan beklentilerini öğrenmek üzerine sorular sormayı ihmal etme. İnsan değişebilen bir varlık. Eşinin duygu durumundan haberdar olman ilişkinizi güncel ve dinç tutar. 
Kural 9: Aşkların olmazsa olmazı takdir, onay ve iltifattır. Bunu oturduğunuz evin kirası gibi düşünün. Ödemezseniz orada oturamazsınız. Takdir ve iltifat etmiyorsanız iyi bir ilişkiyi hak etmiyorsunuz demektir. SİTE: www.kitaptakipcileri.com
Kural 10:; "Aşk çekici bir güzelliğe yönelmiş çılgın bir cezvedir.” Aşkı ebedileştirmek için mecazi aşkı hakiki aşka çevirmek yani âşık olduğunuz kişinin ilahi ve sonsuz güzelliğini bu dünyadaki bir yansıması olduğunu düşünerek sevme sırrını unutmamak gerekir. 
Bu ürüne ilk yorumu siz yapın!
Bu ürünün fiyat bilgisi, resim, ürün açıklamalarında ve diğer konularda yetersiz gördüğünüz noktaları öneri formunu kullanarak tarafımıza iletebilirsiniz.
Görüş ve önerileriniz için teşekkür ederiz.
Aşk Terapi, Prof. Dr. Nevzat Tarhan Aşk Terapi, Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Aşk Terapi Kitabı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ''Aşksız olma ki ölü olmayasın, Aşkla öl ki diri kalasın''nevzat tarhan hastanesi, nevzat tarhan iletişim, nevzat tarhan kitapları, nevzat tarhan evlilik okulu, nevzat tarhan kadın psikolojisi, nevzat tarhan kimdir, nevzat tarhan yazıları,mesnevi terapi pdf, nevzat tarhan, mesnevi dinle, mesnevi hikayeleri, nevzat tarhan mesnevi terapi indir, nevzat tarhan mesnevi terapi oku, nevzat tarhan mesnevi terapi özeti, mesnevi terapi e kitap indir, nevzat tarhan biyografi, bilişsel davranışçı terapi kitap, terapi kitapları,, terapi roman, david lodge terapi, terapi kitabı, resimli cinsel terapi elkitabı, Timaş Yayınları, Evlilik Aile Pedagoji Aşk Terapi Kitabı - Nevzat Tarhan
Aşk Terapi, Prof. Dr. Nevzat Tarhan

Tavsiye Et

*
*
*
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.